Ennyivel nőhet a törlesztőrészlet 2017-ben

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra az ügyintézést – mondja a PSZÁF-szóvivő, aki szerint a gát a devizahitelesek döntő többségének jó megoldás.

A Kúria a Közjegyzői Kamara felvetésére vizsgálta meg a devizahitelesek ügyét és adott ki ajánlást - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Darák Péter. Ez utóbbi azonban nem kötelező érvényű - tette hozzá a főbíró a 180 percben. A törvényszékek számára készült dokumentumban a Kúria rögzíti: a hitel mindaddig devizában számolandó, amíg az összeg behajtása vagy az ügyfél vagyontárgyainak elárverezése be nem fejeződik. Vagyis a hitel bedőlése után, a végrehajtás alatt sem mentesülnek a devizahitelesek az árfolyamkockázat alól.

A jelenlegi szabályok szerint a magánszemélyek adósságkiváltására december 31-ig lehet írásban jelentkezni. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője ugyancsak a 180 percben arra figyelmeztetett, hogy senki ne hagyja az utolsó pillantra az ügyintézést. Annak, aki még élni szeretne a lehetőséggel, néhány alapvető dokumentummal, a tulajdoni lappal és a személyes okmányokkal el kell mennie a bankjához, és ott ki kell töltenie egy űrlapot, amely a hitel legfontosabb adatait tartalmazza – magyarázta a szóvivő.

Jelentkezni december 31-ig lehet, és csak az írásos belépés számít annak – hívta fel a figyelmet Binder. Ezután 60 napon belül kell a banknak reagálnia, azaz 60 napon belül térhet át biztosan a fix fizetésre az ügyfél, de a legtöbb pénzintézetnél sokkal rövidebb ez az idő. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlament előtt fekszik ugyan egy módosító javaslat, amely március 31-ig tolná ki a jelentkezés határidejét, de erről – mert a költségvetési törvényről sem – még nem szavaztak. A szóvivő nem tanácsolta, hogy a hosszabbításban bízzunk, azt mondta, érdemes év végéig lebonyolítani a belépést. Arra is figyelmeztetett, hogy december 31-ig sok lesz a bankszünnap, ezért, ha lehet, jó még ünnepek előtt letudni a jelentkezést.

Binder István a Kossuth Rádió reggeli műsorában megismételte, az árfolyamgát a devizahitelesek döntő többségének jó megoldás lehet. Ebben a konstrukcióban a 180 forinton rögzített svájci frank esetében most frankonként 50 forint körüli megtakarítást lehet elérni, a gyűjtőszámlára kerülő hiteltartozás kamatrészét pedig elengedik – hangsúlyozta a szóvivő. A felügyelet számítása szerint mindez a már belépettek esetében a 4,5-5 ötéves futamidő alatt (a törlesztőrészletek 2017. június 29-ig fixek!) ez körülbelül átlag félmillió forintos kamatelengedést jelent.

Binder ugyanakkor arra is figyelmeztetett, az így megspórolt pénzt érdemes megtakarítani valamilyen biztonságos formában, hiszen a gyűjtőszámlán lévő tőkerészt ki kell majd fizetni. A kifizetés részletekben történik majd 2017 után, amikor megállapítanak egy másik hitelt, ennek mértéke azonban nem haladhatja meg 15 százaléknál jobban a gyűjtőszámla fixált periódusa alatti hitelét, azaz, ha valaki a következő években havi 100 forintot fizet, 2017 után az együttes költség nem lehet 115 forintnál nagyobb - magyarázta Binder István PSZÁF-szóvivő a 180 percben.

Forrás: Hiradó.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.