Ennyit keres egy bíró egy BL-meccsel

Nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát egy jó nevű játékvezetőnek, ha rábíznak egy Bajnokok Ligája-mérkőzést.
Az Európai Labdarúgó Szövetség szerint az európai kupákban érdekelt bírók juttatásai négy részből tevődnek össze: a napidíjból, az utazási hozzájárulásból, a meccspénzből és a besorolás szerinti bónuszból – írja a Telesport.hu.

A napidíj egységesen 200 euró a játékvezetők és az összes asszisztens számára. Ezt a tételt az érkezésre és a távozásra is adott napokkal együtt három napra kapják a pályák urai. A repülőjegyet, valamint a helyi utazásokat és a szállást az UEFA állja, viszont a játékvezető saját országán belüli utazásaira 200 eurós átalányt fizet az európai szövetség. Ez alatt azt kell érteni, amíg a bíró otthonról eljut a repülőtérre, majd a meccs másnapján onnan haza, így szerencsés esetben ebből a 200 euróból spórolhat is, nem kell túl sokat költenie.

A meccspénzből csak a játékvezetők és a vonal melletti asszisztensek részesülnek, a kispadoknál segédkező hivatalos személynek nem jár. A meccspénz már nem fix összeg, az függ a sorozattól, s hogy ott milyen szakaszban rendezik a mérkőzést.

A játékvezetőknek 700, az asszisztenseknek 250 euró jár a Bajnokok Ligája első két selejtezős köréért, valamint az Európa Liga-meccsekért egészen a nyolcaddöntőkig. Ezer eurót fizet az UEFA a játékvezetőknek a BL-találkozókért a harmadik selejtezős körtől kezdve és az EL-meccsekért a nyolcaddöntőtől. Az asszisztensek ebben a kategóriában 350 eurót kapnak.

Az európai kupaporondon szerepet kapó játékvezetők juttatásainak negyedik összetevője a mérkőzésenként járó bónusz, amelynek mértéke attól függ, hogy az adott játékvezető melyik besorolási osztályban szerepel az európai szövetségnél. Az elit csoport tagjai 3500, a második kategóriába tartozók 2500 eurót kapnak meccsenként.

Az elit kategóriában egyébként a magyar játékvezetők közül jelenleg egyedül Kassai Viktor szerepel.

Az UEFA bírókra vonatkozó előírása külön kitér arra, hogy a játékvezető nem fogadhat el 300 eurónál nagyobb értékű ajándékot a mérkőzésben bármilyen szempontból érdekelt szervezettől vagy személytől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.