Ennél már nem lehetne lejjebb - de lesz!

Tavaly alig több, mint tízezer lakás épült – ez kilencvenéves mélységi rekord. Jövőre ezt is megdöntjük.

10.560 új lakás épült 2012-ben – adta közre a KSH. Ez 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ez kilencvenéves mélypont, ennél kevesebb lakás utoljára 1921-ben épült Magyarországon. Még a második világháború alatt is több új lakást adtak át.

A visszaesés 2004 óta tart, akkor több mint 40 ezer lakás épült (az első Orbán-kormányban éppen Matolcsy György fogalmazta ezt meg legfőbb célkitűzésként). A költségvetés számára vállalhatatlan kiadásokkal járó állami támogatású hitelprogramot a kedvezőnek tűnő devizahitelek pótolták ugyan, ám évről évre csökkent az új lakások száma. A törést a gazdasági válság hozta, 2010-ben 35 százalékkal zuhant az új lakások száma, és már csak az ezredforduló körül mért mennyiség, valamivel kevesebb, mint 21 ezer épült. Akkor mindenki azt gondolta, ez a mélypont – de 2011-ben a piac összedőlt: a lakásépítések száma további 39 százalékkal zuhant, és 13 ezer alá csökkent. 

A tavalyi újabb jelentős visszaesés sem jelent igazi mélypontot. Valószínű ugyanis, hogy a trend az idén se törik meg. A kiadott engedélyek száma szintén csökkent, tavaly 15 százalékkal, 10.600-ra. Mindig van lejjebb. 

A visszaesés Budapesten a legnagyobb: a használatba vett lakások 48, az építési engedélyek száma 32 százalékkal csökkent a fővárosban. Az újlakás-építésen belül egyre alacsonyabb a vállalkozások által épített és az értékesítésre szánt lakások aránya. 2009-ben Budapesten még annyi lakás épült (10.385), amennyi most az egész országban összesen. A válság előtt, 2008-ban 17 ezer lakást építettek a vállalkozások, 2012-ben alig több mint 3 ezret. 

Budapesten meredeken esett tovább a befejezett lakások száma. 2012-ben 48 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban. Bár a megyei jogú városok átlagában 18 százalékos növekedés következett be, az élénkülés valójában csak néhány városra korlátozódott. Csupán Szegeden és Debrecenben épült 300-nál, Kecskeméten 200-nál több lakás. A többi városban és a községekben a csökkenés átlagos mértékű volt.

Valamennyi településtípusban kevesebb új lakás építését tervezik, mint egy évvel korábban, azonban a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal Budapesten esett vissza az új építési engedélyek száma. 

2008-ig a kiadott építési engedélyek száma mindig jelentősen meghaladta az ugyanazon évben használatba vett lakásokét. Ez a helyzet 2009-ben megfordult, és két éven át az építési engedélyek száma alatta maradt a befejezett lakásokénak (mintegy 3500-zal). 2011-re a két mutató értéke közel azonos szintre esett, és ez jellemző a 2012. évi adatokra is, amikor az eltérés elhanyagolható mértékű (40 lakás).

Az újonnan épült lakóépületek között 60-ról 64 százalékra nőtt az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké kisebb lett (34 helyett 27%). A lakóparki lakások aránya 4 (egy évvel korábban 3) százalékos volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.