Energiatudatlanok országa

A magyar háztartások negyede követi csupán rendszeresen a lakás illetve a benne található készülékek energiafogyasztását - állapította meg az OTP Lakástakarék. Az épület szigetelési tulajdonságaival sokkal inkább tisztában vagyunk, de ha teszünk is valamit a takarékosságért, akkor sem mindig a lehető leginkább célravezető megoldást választjuk.

Négyből csupán egy család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról. A nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek – derül ki az OTP Lakástakarék frissen ismertetett felméréséből. Eszerint igencsak tudatlanok a magyar háztarások energetikai kérdésekben. A bank szerint lehangoló összképet némileg javítja, hogy az ingatlanok energetikai hiányosságaival már többen tisztában vagyunk.

A magyar háztartások 68 százaléka nincs tisztában az otthonában található háztartási gépek energiafogyasztásával, annak ellenére, hogy az egyre növekvő rezsikiadások mind nagyobb nyomást helyeznek a családok költségvetésére – derül ki az OTP Lakástakarék frissen ismertetett felméréséből. A kutatás eredményei szerint a magyarok nem is igen foglalkoznak azzal, hogy mennyi energiát fogyasztanak. Ezt jól mutatja, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem vezet nyilvántartást vagy kimutatást erről.

Ha a rezsiköltségeken való spórolásról van szó, akkor a válaszadók nagy része csak a legalapvetőbb, és nem feltétlenül a leghatékonyabb módszereket választja, ha egyáltalán tesz valamit költségei csökkentése érdekében. A válaszadók harmada elsősorban úgy próbál takarékoskodni, hogy a lakásában lévő berendezéseit igyekszik rendszeresen karbantartani, illetve szabályszerűen használni. Ez például a fagyasztó rendszeres leolvasztást jelenti. 22 százalék szokta spórolás gyanánt kikapcsolni a különböző töltőberendezéseit, vagy kihúzni azokat a konnektorból.

Az általános energetikai tájékozatlanság ellenére a felmérés eredményei szerint saját ingatlanuk energetikai tulajdonságait már kifejezetten jól ismerik a háztartások. Jelzi ezt, hogy a megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, ismeri lakóhelye épületének szigetelési jellemzőit, illetve annak gyengeségeit. „Az, hogy a magyar háztartások az általános energetikai tájékozatlanságuk ellenére tisztában vannak a saját ingatlanjuk állapotával, azt mutatja: felismerték, hogy ezen a területen lehetne valamit tenni a rezsiköltségek csökkentése érdekében, például szigeteléssel, ablakcserével, fűtéskorszerűsítéssel” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Emlékeztetett arra, hogy a családok energiatudatosságának erősítése a saját érdekük is egyben, hiszen évi 420-600 ezer forintot költ az átlag magyar család rezsire. Az OTP Lakástakarék által korábban közölt adatok szerint a magyar háztartások 55 százalékánál a rezsi a teljes éves háztartási kiadás 25-50 százalékát teszi ki. Mindössze a háztartások 23 százaléka esetében alacsonyabbak a rezsikiadások az összes költés 25 százalékánál. 22 százalékuknál a kiadások több mint fele megy el ilyen célra.

Noha az OTP Lakástakarék nem emlékeztet rá, tény, hogy az állam illetve az energiacégek ez idő tájt indítottak több milliárdos tesztprogramokat úgynevezett okos mérők kitelepítésére. Ezekkel az adott háztartás az eddigieknél nagyobb mértékben képes nyomon követni illetve befolyásolni fogyasztását és energiaköltségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.