Energiát és mást is spórolhat a Grep

Az önkormányzati költségvetés terhelése nélkül is jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el a helyi közvilágítás esco-jellegű felújításával - közli a Grep nevű szakvállalat. A cég részvényesi struktúrája arra utal, hogy a végső soron ismeretlen haszonhúzó tulajdonosok az adómegtakarításban sem járatlanok.

Az önkormányzati közvilágítás esco (energy service company) -típusú felújítását népszerűsíti mai közleményében a - pontos nevén - GREP Green Public Lighting (Grep) Zrt.

Másfél évtizede indult a közvilágítási berendezések első korszerűsítési hulláma Magyarországon - közlik. Ugyanakkor még ma is szép számmal üzemelnek a legelmaradottabb technológiai színvonalat képviselő - kis fényhasznosítással és hatalmas áramfogyasztással működő – higanygőzös lámpatestek.

Pedig egy megfelelő partnercég - például a Grep - segítségével a 8-10 éve telepített berendezéseknél is elérhető további 20-40 százalékos fogyasztáscsökkenés. Az intézkedés akár 5-10 százalékos azonnali költségmegtakarítást eredményezhet.

Az esco-finanszírozás - közlemény által nem részletezett - lényege, hogy a felújítás költségeit az esco-cég vagy annak partnere megelőlegzi, tehát az az első körben szinte semmilyen közösségi forrást nem igényel. Ezt követően a település az elért energiamegtakarítás bevételeiből "törleszt". Ezután pedig a megtakarítás haszna már teljes egészében az önkormányzatot illeti.

Mint írják, a 2010-ben alapított Grepet hazai szakmai és külföldi pénzügyi befektetők hívták életre. Az online cégjegyzék ugyanakkor csupán egy olyan "külföldi pénzügyi befektető" tulajdonosra utal, amelyet a Grep vezetői irányítanak.

A Grep hatályos online cégkivonata egy többségi tulajdonost tüntet fel, mégpedig a szlovákiai Révkomáromban bejegyzett Skarab s.r.o.-t. A szlovák cégregiszter szerint a Skarab irányítói - a Grepet is vezető - Makra József László és Makra Attila, akik korábban a ma E-Star néven a tőzsdén jegyzett energiacég alapító-tulajdonosaiként váltak ismertté.

A Skarab "külföldi pénzügyi" tulajdonosa a Hongkongban bejegyzett Forster International Industrial Ltd. Ez utóbbi haszonhúzó tulajdonosai ismeretlenek. Mivel (hasonló nevű cseh társától eltérően) sem a szlovák Skarabról, sem a hongkongi Forster International Industrialről a regisztrációs adatokon kívül különösebb információ nem lelhető fel a világhálón, ez adóoptimalizálási célú, offshore-jellegű tulajdonosi háttérre utal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.