Energiahatékonysági javaslat a szakmától

Iparági szervezetek az illetékes tárcának is bemutatták elképzelésüket, amely az elkövetkező hét évben közpénz és önrész nélkül több tízezer épület energetikai felújítását biztosítaná bankhitellel kiegészített uniós támogatások révén.

Az elkövetkező hét évben hazai költségvetési források és önrész-szükséglet nélkül is 40 ezer magánépület illetve évi 4 százaléknyi középület energetikai felújítását lehetne biztosítani uniós források és hitelek révén - vélik civil szervezetek.

A Hazai Hatékonyság (HH) program a 2014-től elérhető EU-támogatásokat olyan hitelekkel ötvözné, amelyek önmagukban nem okoznak anyagi pluszterheket a beruházók számára és önrész sem kell hozzájuk, a törlesztési időszakot követően pedig mindenki élvezheti a jelentős energiamegtakarításból származó költségesést. A HH 7 év alatt 1260 milliárd forint forrást biztosít hazai energihatékonysági beruházásokra, melyek megoszlanának az uniós támogatások, illetve a kereskedelmi és fejlesztési bankok hitelei között.

Az elképzelést a napokban mutatta be a Belügyminisztérium számára a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft., a Magyar Építőanyagipari Szövetség, Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete, Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület.

A lakosság negyede korszerűsítené lakóhelyét a következő 3 évben, de több mint négyötödüknek nincs rá pénze - írják.

A 2014-2020 közötti időszak uniós támogatásait vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények vehetik igénybe. Az energiahatékonysági célra felhasználható forrásokból (az összes támogatás 7 százalékából) évente 60 milliárd, hét év alatt 420 milliárd forint származhat.

A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) lakossági célú beruházásokat - lakásfelújítást, szaktanácsadást - támogatna. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) révén vállalkozások vehetnének igénybe egy Energiahatékonysági Széchenyi kártyát. A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) támogatását átfogó felújításokra, energiahatékony új épületekre, bérlakásokra és felmérésekre fordíthatnák. Ezek mindegyike évi 20 milliárd forint forrást jelent.

A felhasználó a hiteleket a beruházás révén elért megtakarításokból fedezné. Vagyis az 5-15 éves futamidő alatt a rezsiköltségek nem változnak ugyan, viszont a megtakarítás hiteltörlesztéssé válik. A tulajdonos a hiteltörlesztés lejárta után érezné meg pénzügyileg a változást. A hitelek feltételeiről nem közölnek adatot.

Megjegyzik, hogy az alacsonyabb energiafogyasztás áfacsökkentő hatásánál évi átlag 70 milliárd forinttal több költségvetési bevétel származna az így megnövekedett foglalkoztatásból, illetve gazdasági aktivitásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.