Energiahatékonysági ingyenpénz – cégeknek

A jövő hónapban kis- és középvállalkozások számára közel hatvanmilliárdos vissza nem térítendő uniós forrás nyílik meg az épületek energiahatékonyságának növelésére. A szakemberek figyelmeztetnek: felújításkor mindenre nagyon oda kell figyelni, de így a fogyasztás akár a nyolcadára is zsugorodhat.

Kis- és középvállalkozások számára júliusban közel hatvanmilliárd forint vissza nem térítendő energiafogyasztás-csökkentést célzó uniós támogatási forrás nyílik meg – hívta fel a figyelmet Trombitás Zoltán, az Erste Bank EU Irodájának munkatársa a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. által szervezett Korszakváltás az Energiahatékonyságban: források, szabályozások, lehetőségek kis- és középvállalkozásoknak című, a Siemens székházában tartott konferencián.

Az uniós forrású Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 4.1.1-16 azonosítójú felhívása „Épületenergetikai fejlesztések megújulóenergiaforrás-hasznosítással kombinálva” címen fut. Ennek keretében épületenergetikai fejlesztésekre pályázatonként 15-100 millió, megújulóenergia-hasznosítással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre 20-250 millió, megújulóenergia-alapú helyi hő- és villamosenergia-igény kielégítése céljából pedig 10-100 millió forint nyerhető el. A támogatás mértékének felső határa valamennyi esetben 45 százalék, a támogatási előleg pedig 25 százalék.

Az épületenergetikai fejlesztések közé tartozik a hőszigetelés, a fűtési és egyéb épületgépészeti rendszerek, valamint a világítás korszerűsítése. Megújuló energiás alapú fejlesztések esetén napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk, földhőhasznosítók, valamint brikett, pellet, faapríték és faelgázosító kazánrendszerek támogathatóak. A pályázaton csak a közép-magyarországi térségen kívüli, legalább két lezárt üzleti évet maguk mögött tudó, legalább egyfős statisztikai létszámot felmutatni képes vállalkozások indulhatnak.

Az Erste két, néhány százalékos kamatozású hitelprogramot is működtet energiahatékonysági beruházásokra. Ugyanakkor Trombitás Zoltán úgy fogalmazott: az, hogy a magyar kormány más célra csoportosította át a lakosságnak elkülönített mintegy százmilliárd forintos vissza nem térítendő uniós forrást, újragondolásra érdemes.

A MEHI az energiahatékony eljárások, a megújuló energiák hasznosításának elterjesztésére, a közösségi szemlélet formálása céljából indította a rendezvénysorozatot – mondta Szalai Gabriella, a cég munkatársa. Ez csökkenti a felhasználó kiadásait, de mérsékli az ország energiabehozatali terheit, és a környezet terhelését is – tette hozzá. Az előadásokat a pénzügyi megoldások mögött álló Erste, az automatikus fűtés-hűtés szabályozásban jártas Siemens és Elszöv Automatika, a szigetelőanyagokat forgalmazó Kingspan, a kötelező energiaauditokat elkészítő Pannon Építőműhely, valamint az immáron szintén kötelező kondenzációs kazánokat gyártó Weishaupt szakemberei tartják.

A rendezvény fő üzenete az volt, hogy az energiamegtakarítás érdekében az épületeket, illetve felújítási folyamataikat a maguk egészében, valamennyi elemével együtt kell áttekinteni, és csak ekkor érheti el a vevő a kényelem csökkenése nélküli legnagyobb anyagi megtakarítást. Az automatizálás központi témaként merült fel: Szakos Péter, az Elszöv Automatika kereskedelmi igazgatója szerint a helyiségenkénti 10-200 ezer forintos kiadás átlag 0,5-10 éven belül visszahozza az árát. Ez mind a költségeket, mind a megtérülési időt tekintve átlagosan előnyösebb a szigetelésnél és a gépészeti felújításnál is. Extrém esetként említette, hogy csak a fűtés-hűtés megfelelő szabályozásával egy ház évi 6 ezer köbméteres fogyasztását 800 köbméteresre mérsékelték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.