Energiaboom a BÉT-en

Aktivizálták magukat a Budapesti Értéktőzsde energiacégei. Az energiahatékonysági fejlesztésekkel foglalkozó RFV új részvényeit hétfőtől lehet jegyezni, a zöld energiaforrásokat hasznosító Genesis pedig zártkörű tőkeemelést jelentett be pénteken.

A Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. új részvényei július 13-tól jegyezhetőek - közölte lapunkkal a társaság. A legfeljebb 400 ezer darab részvényt 2750 forintos áron hozzák forgalomba. A tervek szerint minimum 50 ezer, maximum 400 ezer darab törzsrészvényt kínálnak eladásra, 2750 forintos egységáron. A jegyzési időszak minimum 3, legfeljebb 5 munkanap - azaz július 13-tól július 17-ig tart -, a forgalmazó, Erste Befektetési Zrt. nyitvatartása szerint, azzal, hogy a jegyzési időszak utolsó napján 16:30-ig lehet a jegyzési ívet leadni. Amennyiben a jegyzés a teljes felajánlott mennyiséget korábban eléri, illetve meghaladja, úgy a meghirdetett jegyzési időszak 3 nap után, július 15-én délután lezárható.

A jegyzés egyik alapfeltétele, hogy a nem minősített ügyfeleknek, azaz a magánbefektetőknek értékpapírszámlával és ügyfélszámlával kell rendelkezniük a forgalmazónál. A magánbefektetők a lejegyezni kívánt részvények ellenértékét készpénzben fizethetik meg, illetve elektronikusan egy elkülönített letéti számlán tárolhatják a jegyzési időszak zárásáig. A magasabb közkézhányad elérése érdekében - a magánbefektetők érdekeit is szem előtt tartva - az RFV részvények allokációjára a kártyaleosztás elve alapján kerül sor.

Új részvények zártkörű forgalomba hozatalával alaptőkét emel a Genesis Energy Nyrt.; a társaság legalább 566 ezer, legfeljebb 1 millió 666 ezer új részvényt bocsát ki, amelyek összértéke 283,3 millió forint és 833,3 millió forint között alakul majd - közölte a cég a tőzsde honlapján pénteken.

A pénzbeli hozzájárulás ellenében jegyezhető részvények kibocsátási értéke 3 euró, névértéke 500 forint. A dematerializált, névre szóló részvények a már kibocsátott részvényekkel azonos jogokat biztosító törzsrészvények. A Genesis Energy igazgatótanácsa június 16-án döntött a tőkeemelésről, amelynek célja, hogy további likviditást biztosításon a Genesis csoportnak a Cogenco-val kötendő üzleti konstrukció kivitelezéséhez - írja az MTI.

A Genesis és a Cogenco 2009. április 13-án szándéknyilatkozatot tett, amely szerint a Cogenco bizonyos feltételek teljesülése esetén (egyebek közt a cég megfelelő tőkésítettsége) megvásárolja a Genesis Energy-nek a Genesis Solar Espana S.L. és a Genesis Solar Singapore Pte. Ltd. leányvállalatokban lévő teljes üzletrészét.

Az új részvényeket 2009. július 17-től augusztus 14-ig lehet jegyezni. A zártkörű alaptőke-emelés során az új részvények átvételére a részvénykönyvében 2009. július 16-án bejegyzett részvényeseket elsőbbségi jog illeti meg.
A Genesis Energy Nyrt., amelyet 1983-ban Novotrade néven alapítottak, vékonyfilm technológiájú napelemek gyártásával foglalkozik. Részvényárfolyama az elmúlt egy évben 547 és 2.269 forint között ingadozott, július 9-én, csütörtökön 623 forinton zárt.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.