Az energiaárak miatt zuhant az infláció az OECD országokban

Az energiaárak csökkenése miatt jelentősen csökkent októberben az éves szintű infláció a fejlett ipari országokban. A folyamat arra ösztönözheti a központi bankokat, hogy lejjebb vigyék az alapkamatokat.

Elsősorban az energiaárak csökkenése miatt októberben visszaesett az éves szintű infláció a fejlett ipari országokban – tette közzé ma a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A jelentés szerint az OECD 30 tagországában az említett időszakban 3,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek, szemben a szeptemberi 4,5  százalékkal, míg a történelmi, tizenegy éves csúcs júliusban volt, 4,8 százalékkal.

Az elemzők rámutatnak, hogy az infláció gyors üzemű csökkenése várhatóan további kamatcsökkentésre fogja bátorítani a központi bankokat: a piac várakozásai szerint az Európai Központi Bank és az angol jegybank csütörtökön még lejjebb viszi a kamatot. Októberben éves összevetésben a fogyasztók által fizetett energia ára 12,3 százalékkal ment fel, szeptemberben viszont még 18,9 százalék volt a drágulás. Az élelmiszerek 6,5, illetve 6,8 százalékkal drágultak ugyanebben az időszakban.

Az energia és az élelmiszerek nélkül októberben 2,2 százalékra mérséklődött a 12 havi infláció az OECD-országokban a szeptemberi 2,4 százalékról. A tagországok között továbbra is Izland az inflációs csúcstartó, 15,9 százalékos rátával, a legalacsonyabb az infláció Japánban, 1,7 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.