Energetikai választott bíróság alakult

Új választott bíróság alakult a magyar energetikai jogviták államigazgatáson kívüli rendezésére. A testületet a Magyar Energia Hivatal (MEH) alapította - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke és Faludi Zoltán, az új testület elnöke.

A hivatal 40 millió forinttal járult hozzá az alapításhoz, de ezen túlmenően a bíróság a MEH-től függetlenül a pereskedő felek által befizetett díjakból tartja el magát. Ennek mértéke magasabb, mint az állami bíróságok esetében, de ezért cserébe a választott bíróság gyorsabban dönt - ecsetelte az előnyőket Faludi Zoltán. Az érdemi döntés elvileg mintegy 5 hónapot vesz igénybe náluk.

Leszögezte: az új választott bíróságot - más választott bíróságokhoz hasonlóan - elsősorban energiacégek egymás közötti szerződéseiben köthetik ki jogviták esetén illetékes testületként. A választott bíróság jellemzően nem dönt államigazgatási ügyekben illetve fogyasztói panaszok esetén.

A fél éve működő testület asztalán jelenleg egy, tízmilliárdos nagyságrendű ügy fekszik - árulta el Faludi Zoltán, de ennél konkrétabbat nem kívánt közölni.

Hasonló vitás ügyek eddig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő állandó választott bíróság előtt folytak. A tájékoztatón jelen lévő Kecskés László, az MKIK állandó választottbíróságának elnöke együttműködést ajánlott az új testületnek. Előttük ötnél kevesebb, ám egyaránt milliárdos nagyságrendű energetikai tárgyú per folyik. Kecskés László szerint náluk reálisan a perek többsége egy év alatt befejeződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.