Jót akart a kenőpénzzel, lépre csalták a debreceni természetvédőt

Perbeszédében letöltendő börtönbüntetést kért Zs. Ferenc Tiborra, a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) elnökére az ellene folyó vesztegetési perben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a per pénteki tárgyalásán. E bűncselekmény büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Mint beszámoltunk róla: a Zs. Ferenc Tibor által vezetett debreceni zöldek természetvédelmi okokra hivatkozva megtámadták 2011-ben az Audi környezethasználati engedélyét egy új gyár építésére vonatkozóan, ám a vád szerint a férfi egy 200 millió forintos támogatás fejében hajlandó volt visszavonni a fellebbezését. Az Audi színleg elfogadta az ajánlatot, de a megbeszélésről hangfelvételt készített, majd feljelentést tett.

200 millió forintos támogatást követelt a vádlott
200 millió forintos támogatást követelt a vádlott
Kurucz Árpád / Népszabadság

A zöld vezető tagadta bűnösségét, azt állította, hogy az Audi tőrbe csalta őt, holott a TTT-t csak természetvédelmi szempontok vezérelték. A pénteki tárgyaláson a perbeszédek elhangzása előtt a bíróság lejátszotta azokat a titkosszolgálati módszerekkel rögzített telefononbeszélgetéseket, amelyeket Zs. Ferenc Tibor folytatott az Audival lezajlott tárgyalásairól az ismerőseivel. Ezekből az derült ki, hogy a TTT vezetője lényegében pénzeszsáknak tekintette a multit, amely rászolgált arra, hogy fizessen.

Zs. Ferenc Tibor arról is beszélt, hogy az Audi-pénzből egy 8,5 milliós terepjárót kívánnak vásárolni, igaz, nem magának, a zöldvezetőnek nincs jogosítványa. A hangfelvételek igazolták Zs. Ferenc Tibor azon állításait, hogy a pénzt természetvédelmi célokra akarta fölhasználni: a zöldvezető konkrétan megnevezi azokat az erdőterületeket, amelyekre az Auditól szerzett forrást fordítaná.

Arra a kérdésre, hogy a győri beruházásból származó pénzt miért Debrecenben költené el, Zs. Ferenc Tibor azt mondta, minden szentnek maga felé hajlik a keze. A bíróságon lejátszották azt a felvételt, amelyen a vádlott és egy Szabó Ákos nevű győri ügyvéd beszélgetése hallható. Ebben elhangzik az ügyvéd részéről: „Én azért jöttem, hogy hallgassak, és amit maguk mondanak, teljesítsem.”

Pénteki perbeszédében az ügyész azt mondta: nem vitatható, hogy a TTT vezetője jogosan lépett föl az Audi beruházása kapcsán természetvédőként, de nem mindegy, hogy a jogos föllépés jogtalan előny megszerzésére irányult-e. A vádhatóság képviselője szerint Zs. Ferenc Tibor tudatában volt, hogy veszélyes terepen jár, s akár korrupcióként is értékelhető a cselekménye, de a zöldvezető nem fordult vissza az úton, és a saját, jól fölfogott érdekében vitte végig a szándékát.

Az ügyész hozzátette: hiába állította Zs. Ferenc Tibor, hogy az Auditól egy 400-430 milliós projekt 50 százalékát akarja megszerezni, hiszen a projekt másik 50 százaléka nem is állt rendelkezésére, a TTT számláján ugyanis akkoriban mintegy 10 millió forint volt. A TTT-vezető jogi képviselője szerint bebizonyosodott, hogy az említett hangfelvételen szereplő ügyvéd igazából az Audi megbízásából járt el, szerinte ez alátámasztja, hogy Zs. Ferenc Tibort a multi beugratta.

A védő szerint az Audi kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a vádlottal, a multicég próbálta megakadályozni a TTT föllépését, s igyekezett provokálni Zs. Ferenc Tibort. Védői perbeszédében azt mondta, a zöldvezető nem követett el bűncselekményt, hiszen a hangfelvételek is igazolják, hogy a TTT szándéka egy érdekalapú alku kiharcolása volt. Közölte: semmi sem támasztja alá a vesztegetés vádját, s az eljárás során tisztázódott, hogy Zs. Ferenc Tibor nem személyes célra kért pénzt, s nem akarta megvesztegetni az óriáscéget.

Az ügyben február 16-án hirdetnek ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.