EMFESZ: minden rendben

Helyreteszi az EMFESZ a róla szóló állításokat. Az energiakereskedelmi cég lapunkhoz eljutatott közleménye szerint számláik megfelelnek az előírásoknak.

A társaság közleményében azt írja: szükségesnek tartják, hogy az elmúlt napok során a sajtóban - a vállalat által kiadott számlákkal kapcsolatosan megjelent hamis és félrevezető információkat - tételesen cáfolja, egyúttal a kialakult helyzettel kapcsolatos valós tényeket összefoglalja.

Az EMFESZ 2011 február végén közös borítékban két számlát küldött fogyasztóinak, a számlák mellé, minden esetben, a szükséges tudnivalókat tartalmazó kísérőlevelet is mellékelt.

Az egyik számla a 2011. januári alapdíjat és a 2011. január 1-3. közötti időszakban felhasznált gáz díját tartalmazta. Ugyanez a számla tartalmazta a legutolsó elosztói mérőleolvasás időpontjától kezdődően, a 2011. január 3-ig tartó időszakra vonatkozó tételes elszámolást. Az elszámoló számla jogszabályi követelményének megfelelően ebben a számlában minden esetben ismételten kiszámlázásra került a tényfogyasztás ellenértéke és egyidejűleg azonnali visszavonásra kerültek az előző elosztói leolvasás óta kibocsátott részszámlák ellenértékei (alapdíjak és gázdíjak is), hasonlóan a többi szolgáltató által alkalmazott gyakorlathoz.

Előzőek értelmében tehát semmilyen körülmények között nem fordul elő, hogy a fogyasztók az ugyanarra az időszakra vonatkozó díjakat kétszer fizessék meg.

A másik számlában a 2011. január 4-12. közötti időszakra vonatkozó gázdíj és a hozzá kapcsolódó egyéb, törvénybe foglalt díjakat számlázták ki.

A 2011. január 13. reggel 6 órára vonatkozó záró mérőállásokat - a 48/2010. kormányrendelet rendelkezései szerint - minden esetben a kijelölt végső menedékes szolgáltatók bocsátották az EMFESZ rendelkezésére. Az EMFESZ ezeket a mérőállásokat nem bírálhatta felül, nem módosíthatta, köteles volt számláit a kapott mérőállások alapján kiállítani.

A záró mérőállással kapcsolatos észrevételeikkel a felhasználók kizárólag a végső menedékes szolgáltatókhoz fordulhatnak.

Az EMFESZ és a kijelölt végső menedékes szolgáltatók szolgáltatásainak elhatároló napja 2011. január 13-a. Az EMFESZ eddig az időpontig, a kijelölt végső menedékes szolgáltatók ettől az időponttól kezdődően jogosultak és kötelesek számláikat kibocsátani. Az EMFESZ számláiban szereplő záró mérőállás és a kijelölt végső menedékes szolgáltatók számláiban szereplő nyitó mérőállás minden esetben meg kell, hogy egyezzen. A 2011. január 13-i elhatároló nap biztosítja azt, hogy azonos időszakra vonatkozóan semmilyen körülmények között nem bocsáthat ki számlát az EMFESZ és a kijelölt végső menedékes szolgáltató.

A számlákkal kapcsolatos alaptalan félreértések és az EMFESZ ügyfélszolgálati ügyintézésének megnövekedett időtartama ellenére, az EMFESZ minden számlapanaszt egyenként kivizsgál.

Az elmúlt napokban kivizsgált észrevételek közel 100 százalékában bizonyossá vált, hogy az előzőekkel kapcsolatos számlapanaszok alaptalanok, ezért az EMFESZ minden korábbi felhasználójától azt kéri, hogy számláikat egyenlítsék ki.

 

A Tigáznál is sok az érdeklődő

A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011. január 5-én keltezett határozata alapján a Tigáz Zrt. mintegy 61 ezer volt EMFESZ-ügyfél gázellátását biztosítja - közölte megkeresésünkre a főként Kelet-Magyarországon tevékenykedő, legnagyobb hazai gázszolgáltató.

A főváros területén aktív Főgáz Zrt. egyetemes szolgáltatási területén - ahol tehát a Tigáz vette át a volt EMFESZ-eseket - a Főgáz Földgázelosztási Kft. joga és kötelezettsége a gázmérők leolvasása. Ennek megfelelően a MEH által meghatározott 2011. január 13.-február 4. időszakban a kft. szakemberei hajtották végre a gázmérők leolvasását. A Tigáz mint a Főgáz-területen kijelölt végsőmenedékes-szolgáltató szerint a részére átadott adatok alapján a leolvasás sikeressége 90 százalék körül alakult.

A Főgáz egyetemes szolgáltatási területén lévő, korábban az EMFESZ Kft. által kiszolgált ügyfelek ellátását a MEH kijelölő határozata alapján 2011. január 13. 06:00 órától a Tigáz Zrt. látja el.

A január 13-i induló mérőállás meghatározása a Főgáz által átadott leolvasási eredményekből, visszamenőleges becsléssel származtatott mérőállás. Akiknél a Főgáz leolvasása sikertelen volt, az induló mérőállás meghatározása elosztói becsléssel történt meg, amit szintén a Főgáz bocsátott a Tigáz rendelkezésére.

A mérők leolvasása a Főgáz szakembereinek feladata volt. A Tigáznak ezt a mérőállást nincs lehetősége módosítani.

A Tigáz az elosztói engedélyestől kapott várható fogyasztási adatok alapján indította el a számlázást érintett ügyfeleinél. A Tigáz az elosztói engedélyestől kapott várható fogyasztási adatok alapján egyenletes részszámlázást indított el minden új ügyfelénél. Ez a 90 napos időszak alatt két részszámla, valamint 2011. április közepén egy elszámoló számla kibocsátását jelenti.

Az adott napi óraállást a MEH döntése értelmében az összes ügyfél esetében becsléssel állapították meg. A leolvasások az EMFESZ végszámlázását hivatottak pontosítani, és majd a Tigáz végszámláját. A becslés alapját a kapott adatok képezik.

A Tigáz a Főgáztól kapott várható fogyasztási adatok alapján egyenletes részszámlázást fog indított el (MEH döntés alapján) minden új ügyfelénél. Ez a 90 napos időszak alatt két részszámla, valamint 2011. április közepén egy elszámolószámla kibocsátását jelenti. A korrekció a végszámlában történik meg.

Bár a TIGÁZ Zrt. a havi részszámlázást és a rendszeres óraállás-diktálást is biztosítja ügyfeleinek, a volt EMFESZ-fogyasztók esetében a MEH döntése értelmében csak becsülhetik a számlát, majd végszámlát bocsátanak ki. A számlázást csak részszámlázás formájában indíthatják el.

Természetesen ezt követően biztosítanak lehetőséget arra, hogy ügyfeleik diktálásra váltsanak. A havi diktálás szerinti elszámolás érdekében budapesti ügyfeleik telefonon is jelezhetik módosítási igényüket.

A Tigáz részéről a számlázásban nagyon kicsi a hibalehetőség. A Tigáznak a számlázás tekintetében nincs vitás kérdése, a MEH pontosan szabályozza a mozgásterét.

A Tigáz ügyfélszolgálatainál fogadott megkeresések zömében a kialakult helyzettel kapcsolatosak. Ügyfeleik az elszámolás alapját képező mérőállások megállapításával és a számlázási gyakorlatunkkal kapcsolatban keresik fel a céget. A fejleményekről folytatosan tájékoztatják a MEH-et és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot - szögezi le a Tigáz lapunknak írt levele. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.