EMFESZ: gáz lesz

Valamennyi fogyasztója részére folyamatos, megbízható és garantált gázszolgáltatást nyújt az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. - cáfolta a társaság a hírt, miszerint gázbeszerzési problémái lehetnek a társaságnak.

A közlemény - utalva az index.hu cikkére, miszerint júliustól gáz nélkül maradhat az EMFESZ - hangsúlyozza, hogy minden olyan hír, amely az EMFESZ gázellátásának esetleges problémáiról vagy az EMFESZ által vállalt kötelezettségek nem teljesítéséről szól, teljességgel megalapozatlan és minden valóságalapot nélkülöz.

Az EMFESZ tájékoztatatása szerint a gázellátással kapcsolatos rémhírek mögött jól behatárolható személyek állnak, akik a sajtó folyamatos félretájékoztatásával kívánják elérni céljukat, az EMFESZ piaci pozícióinak megingatását.

A magyar gázpiacon 20 százalékos részesedéssel a második legnagyobb szereplő az EMFESZ, eddig évi 3 milliárd köbméter földgázt értékesített.

Éppen az index.hu közölte április végén, hogy az EMFESZ nem kap gázt Ukrajnából a RosUkrEnergótól, mert Ukrajna csak az orosz Gazpromtól vásárolt gázt adja át Magyarországnak. Az EMFESZ akkor bejelentette, hogy a fogyasztóit a magyarországi tárolókban lévő készletéből látja el, és tárgyalásokat folytat a Gazprommal a gázbeszerzésről, valamint előkészületben van a cég tulajdonosváltása is. Végül a cég május elején közölte a tényt: a cégbíróság bejegyezte a korábbi tulajdonos, a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding helyére a Svájcban bejegyzett RosGas AG-t.

Az előző tulajdonos vitatja a bejegyzés jogszerűségét, mert - a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint - Góczi István vezérigazgató egy korábbi időszakra szóló meghatalmazás alapján járt el a tulajdonos nevében.

Gallyas Igor, az EMFESZ szóvivője elmondta, igaz, hogy június 30-án lejár a gázvásárlási szerződésük, de ez az üzlet szokásos része, hiszen az azonnali piacon a szerződéseket egy naptári hónapra kötik. A szóvivő hozzátette: az EMFESZ nyerte el a jogot a stratégiai tároló feltöltésére is, ami azt jelenti, hogy augusztustól az év végéig napi 12 millió köbméter gázt tárolnak be az összesen 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai gáztárolóba. 

 

 

Végül Bige küldi padlóra az EMFESZ-t?
Emfesz Kft. ukrán hátterű társaság gázszolgáltatás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.