Emelt végkielégítést harcoltak ki a GE szakszervezetei

Jövőre 1235 dolgozót küld el a GE fényforrás üzletága, míg a váci gyárat csak 2011-ben zárják be. A cég a kollektív szerződésben garantáltnál magasabb összegű végkielégítésben állapodott meg a szakszervezetekkel - az egyeztetéseken a lényeges kérdésekben egyetértésre jutott a GE az érdekképviseletekkel, így várhatóan békésen lezajlik a cég átszervezése.

A kollektív szerződésben előírtnál is magasabb végkielégítést harcolt ki a GE dolgozók szakszervezete azoknak, akiknek a megszűnik a munkája a cég fényforrás üzletágának átszervezésekor. Komoly mértékű, EU forrásokból is támogatott munkába állási támogatásról is megállapodtak a felek. A megállapodás része az is, hogy jövőre az átalakításban érintett 2570 dolgozó felének szűnik meg az állása, a többi munkahely 2011-ben szűnik meg, ahogy a váci gyáregység bezárására is csak akkor kerül sor. 

Mint ismeretes, a szabályozási változások és a fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi tevékenységét érintő terveit a dolgozókkal, majd a munkavállalók és a sajtó képviselőivel.

Az átszervezés keretében az üzletág a következő két év során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok - a magasabb energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes lineáris fénycsövek - gyártását. Az üzletág átszervezése a következő két év során, több lépésben összesen 2 570 dolgozó munkaviszonyát érinti.

A 2 évre szóló megállapodás alapján a GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága mind a Munka törvénykönyvében előírtnál, mind pedig a GE fényforrás üzletágára vonatkozó Kollektív Szerződésben foglaltaknál kedvezőbb juttatásokat biztosít az átszervezéssel érintett munkavállalóknak. Az emelt szintű végkielégítés mellett a dolgozók a mielőbbi elhelyezkedés érdekében többek között képzési és átképzési támogatásra is jogosultak.

- Versenyképességünk megőrzése érdekében végre kell hajtanunk ezeket a nehéz intézkedéseket - indokolta a döntést még korábban Phil Marshall, a GE fényforrás üzletágának regionális elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy mindent megtesznek azért, hogy az átszervezéssel érintett - azaz az átszervezések miatt elbocsátott -  dolgozók mielőbbi újra elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

A szakszervezetekkel és az üzemi tanácsokkal való tárgyalásokkal párhuzamosan a fényforrás üzletág vezetői a kormányzattal is folyamatosan egyeztettek. Az illetékes munkaügyi központ, a munkáltató és a munkavállalók képviselői a fényforrás üzletág telephelyein a létszámcsökkentéssel érintett munkavállalóknak munkába helyezését elősegítő Bizottságokat (MEB) alakítanak, amelynek fealadata lesz az "Esélyirodák" felállítása is.

A  megállapodást elégedetten nyugtázta a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete is. Az elhelyezkedést támogató programot a kormányzat felügyeli a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és az érintett regionális munkaügyi központok bevonásával.

Az érintett munkavállalók a bizottságok által kialakított, személyre szabott szolgáltatási csomagból kiválaszthatják a számukra megfelelő, a mielőbbi elhelyezkedésüket, támogató szolgáltatásokat. Ilyen lehet a a munkakereséshez nyújtott támogatás, a pályaválasztási tanácsadás, a személyre szabott képzés és átképzés, a munkakereséshez nyújtott juttatások, mobilitási támogatás vagy az élethosszig tartó tanulásban és képzésben részt vevő személyek számára nyújtott támogatások - mindezek összértéke meghaladja a fejenkénti egymillió forintot.

A fényforrás iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága már a világ több pontján átszervezte gyártótevékenységét. 2007 óta az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Amerikában és Kanadában is jelentettek be létszámcsökkentést vagy gyárbezárást, az idén júliusban több észak-amerikai üzem bezárásáról is döntöttek.

- Magyarországi tevékenységünket a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses - köztük kerámia fémhalogén - lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentráljuk - mondta Phil Marshall elnök-vezérigazgató.

A GE Consumer & Industrial fényforrás üzletága Magyarországon hat városban hét gyárat üzemeltet. Ehhez a divízióhoz tartozik az ózdi ipari elektronikai gyár is, valamint Budapesten van az üzletág Európát, a  Közel-Keletet és Afrikát irányító regionális üzleti központja, valamint a globális technológiai központ. 2011 után még több mint 5 500 munkavállalót foglalkoztatnak majd a hazai fényforrásgyártásban, míg a teljes GE Hungarylétszáma 11000 főnél is nagyobb lesz.

Most még mindenki itt van - ismertetik a döntést a zalaegerszegi gyár dolgozóival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.