Emelkedtek az ipari termelői árak decemberben

Az ipari termelői árak 2009 decemberében az előző havihoz képest mindössze 0,1 százalékkal, 2008 decemberéhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőttek, tavaly egész évben 4,9 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. decemberben az előző havihoz viszonyítva lényegében nem változtak, a 2008. decemberivel összehasonlítva 0,7 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés árai a 2009. novemberinél 0,2, a 2008. decemberinél 1,7 százalékkal magasabbak voltak.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1, az egy évvel korábbihoz mérten 1,3 százalékkal nőttek. 2009 egészében az ipar belföldi értékesítési árai 1,3, az exportértékesítési árak 7,4, a kettő eredőjeként pedig az ipari termelői árak 4,9 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva - az elmúlt hónapban bekövetkezett kismértékű árnövekedés után - decemberben nem változtak. Az ágazatokban bekövetkezett árváltozás szűk intervallumban, 0,5 százalékos árcsökkenés és 1,8 százalékos árnövekedés között helyezkedik el.


A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 decemberében átlagosan 0,2 százalékkal haladták meg az előző havit. Áremelkedés következett be a kőolaj-feldolgozásban (1,8 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (0,4 százaléák), a fa-, papír- és nyomdaiparban, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban (0,3 százalék), valamint a villamos berendezés gyártásában (0,1 százalék). A gyógyszergyártás és a kohászat, fémfeldolgozás árai nem változtak; a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 és 0,5 százalék közötti havi árcsökkenés következett be.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai decemberben 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az novemberinél. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 2009 augusztusa óta változatlanok.

12 havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozásban (ahol 2009 folyamán először történt áremelkedés) nőttek az árak (14,3 százalék); kisebb mértékben emelkedtek a vegyi anyag, termék (10,3 százalék), illetve a villamos berendezés gyártásában (4 százalék). A 2008. decemberihez viszonyítva árcsökkenés mutatkozott a kohászat, fémfeldolgozásban (3,4 százalék), az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban (2,5), a textil- és bőriparban, a fa-, papír- és nyomdaiparban (1,6%), valamint a gép, gépi berendezés gyártásában (0,3).

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1 és 2,9 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2,6 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2008. decemberinél; a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.