Emelkedett a Horvátországba vihető áruk értéke

Idén jelentősen emelkedett a Horvátországba bevihető áruk értéke és az áruk köre - közölte a nyári szezon indításaként Letenyén tartott keddi sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Sipos Jenő elmondta: a horvát társszervek tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több változás volt az élelmiszer-beviteli szabályokban. Míg korábban nem engedték be a nyers húst, addig most már személyenként 10 kilogramm mennyiségben hús és hústermék, tejtermék, továbbá 200 szál cigaretta, 1 liter égetett szesz, 5 liter bor és 15 liter sör vihető be Horvátországba.

A bevinni szándékozott áruk eddigi 300 kunás együttes értékhatára ezer kunára emelkedett, minderről pedig a magyar Külügyminisztérium honlapján is megtalálhatók az információk - tette hozzá.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári szezonban idén is várhatóan a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőn lesz a legnagyobb utasforgalom, ez indokolja, hogy keddtől ismét bárki igénybe veheti személyforgalomban is régi közúti átkelőt. Hozzátette, hogy a gyors és zökkenőmentes határátlépés érdekében az utazóknak fontos megismerniük az akár Horvátországra, akár más unión kívüli országokra vonatkozó, jelenleg érvényes vámszabályokat, amelyek a VPOP honlapján is elérhetők, de az adott ország nagykövetségénél is érdemes érdeklődni.

Említést tett például a pénzügyi szabályokról, amelyek értelmében az unióba belépő, tehát hazatérő utazóknak írásban be kell jelenteniük, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénzt vagy készpénz-helyettesítő eszközt tartanak maguknál. Ez a kötelezettség a bankkártyákra nem vonatkozik.

Tilos a védett állatokat vagy azokból készült termékeket átvinni a határon, ezekre különös figyelmet fordítanak a vámosok. A rendszeresen gyógyszert szedőknek fontos tudniuk, hogy nagyobb mennyiségben gyógyszert vagy gyógyhatású készítményeket csak a kezelőorvos igazolásával szállíthatnak át a határon.

Molnár József nagykanizsai rendőrkapitány ezt azzal egészítette ki, hogy néhány Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer Horvátországban kábító hatásúnak minősülhet. Az ilyen nyugtató, fájdalomcsillapító, esetleg gyomorsavlekötő szerekről ugyancsak érdemes előre informálódni, mert évente 5-8 esetben előfordul, hogy a határon ezzel összefüggésben kellemetlenség éri az utazókat.

A letenyei határátkelők forgalmáról a rendőr alezredes elmondta: tavaly, a nyári három hónap alatt mintegy kétmillió utast regisztráltak. Tavaly minimálisan emelkedett az utasforgalom, bár kevesebb magyar és több más állampolgár utazott át Letenyén, és idén is hasonló adatokra számítanak.

Ma már kevésbé jellemző, de még most is érdemes számítani arra, hogy a péntek éjszakától vasárnap hajnalig tartó időszak a legzsúfoltabb, mégpedig a tengerparti turnusváltások miatt. Arról a horvát határőrizeti szervekkel éppen hétfőn tartottak megbeszélést, hogy nyáron a jelentősebb torlódások elkerülése érdekében szükség esetén átterelik a forgalmat a közúti és az autópálya átkelő között, a határ mindkét oldalán.

Hozzátette, hogy továbbra is kizárólag érvényes okmánnyal lehet átlépni a magyar-horvát határt, a kétoldalú megállapodás szerint személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, de hangsúlyozta, hogy a magyar jogosítványt Horvátországban nem fogadják el azonosításra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.