Emelkedett, de múlt heti csúcsa alatt a magyar CDS Londonban

Emelkedett a hétfői londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása, amely azonban így is a múlt hét végi éves csúcsok alatt jár.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői hétfőn elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznap déli londoni kereskedésben 418 bázispont körül mozgott a 400,0 bázispontos előző záró után.

Ez azonban csekély elmozdulás a pénteken mért igen meredek, 120 bázispontos emelkedéshez képest. A magyarországi gazdasági-pénzügyi helyzetről tett politikusi nyilatkozatok nyomán a múlt kereskedési hét végére tavaly nyár óta nem mért szintekre, 430 bázispont közelébe emelkedett a magyar CDS-ügyletek díjszabása, majd a heti zárásra valamelyest enyhült az árazás.

A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás - a pénteki megugrás előtt - legutóbb 2009. április 24-én járt 420 bázispont felett, és az elmúlt hetekben jellemzően a 220-240 bázispontos sávban mozgott. A hirtelen emelkedés csütörtökön kezdődött, és pénteken gyorsuló ütemben folytatódott.

A szuverén és kereskedelmi adósok CDS-díjszabásai azt jelzik, hogy a piaci szereplők milyen mértékűnek tekintik az adott ország, vagy vállalat adósságtörlesztési leállásának kockázatát, és ennek alapján alakítja ki a piac az e kockázatra köthető határidős biztosítási kontraktusok éves díját.

A hétfőn kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 418 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre.

A magyar CDS-ügyletek árazása azonban még így is messze elmarad a súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő, euróövezeti tag Görögország aktuális CDS-díjszabásaitól. A CMA hétfői adatai szerint a görög CDS-tranzakciók ára a 764,2 bázispontos záróról 785 bázispontra emelkedett az aznapi kereskedésben.

Ez azt jelenti, hogy a görög törlesztéskockázatra köthető CDS-ügyletek éves díja 10 millió euró adósságonként hétfőn csaknem 370 ezer euróval volt drágább a magyar CDS-kontraktusoknál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.