Emelkedéssel nyitottak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indult a kereskedés hétfőn a nagy nyugat-európai tőzsdéken. A hét első napja kereskedők szerint főként a Görögországnak megajánlott több tízmilliárd eurós EU-IMF hitelkeret hírére indult emelkedéssel.

Görögország egyelőre nem él a lehetőséggel, a piaci hitelfelvétel költségei pedig hétfőn délelőtt egy hete a legalacsonyabbra csökkentek. A görög államkötvény mellett más, kockázatosabbnak számító eszközök iránt is nőtt az érdeklődés, míg a leginkább biztonságosnak tartott amerikai és német papírok hozama csökkent.

A meghatározó nyugat-európai részvénypiacok mind erősödéssel reagáltak a görög válság körüli feszültség enyhülésére.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,2 százalékkal emelkedett a kereskedés első órájában. A FTSE-100, a londoni értéktőzsde irányadó mutatója 0,07 százalékkal 5775,23 pontra emelkedett, a frankfurti DAX-30 index 0,1 százalékkal 6.256,26 pontra erősödött, a párizsi CAC-40 pedig 0,06 százalékkal 4053,06 pontra emelkedett 60 perc alatt.

A kőolaj drágult hétfőn, a nyugat-európai tőzsdenyitás után, hordónkénti ára 85 dollár fölé emelkedett, elemzők szerint a görög helyzet konszolidálódása, a dollár euróval szembeni gyengülése és a kínai import márciusi bővüléséről szóló jelentések hatására.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára májusi szállításra hordónként (159 liter) 80 centtel 85,63 dollárra drágult, a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára hordónként 60 centtel 85,52 dollárra nőtt a tőzsdei kereskedés indulásakor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.