Emelkedés várható a budapesti tőzsdén

Az optimista nemzetközi piaci hangulat alapján a Budapesti Értéktőzsdén is emelkedés várható kedden. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír elemzője szerint a piac "leküzdötte a hétvégi kormányválságot", a BÉT-en a külföldi piacok hangulata a meghatározó.

Miután a részvénypiacokon továbbra is óriási emelkedés van,  könnyű megjósolni, hogy a budapesti börzén is ez várható - mondta az  elemző. Hozzátette: a jó hangulat valószínűleg az OTP papírokon lesz  a leginkább mérhető, de a többi részvény is csatlakozhat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a  külföldi tőzsdéken elfogy a lendület, úgy a BÉT ismét vesztes lehet.

A New York-i tőzsde előző nap közel hét százalékkal emelkedett.  Ezt az amerikai kormánynak az a szándéka váltotta ki, hogy magántőke  bevonásával tisztítaná meg a bankrendszert a "mérgező  értékpapíroktól", amivel életre keltené a befagyott hitelpiacot. Kedden reggel az amerikai DJIA határidős jegyzése 16 pont  gyengülést, a Nasdaq-é 1,5 pont csökkenést jelzett.

A BUX 83,80 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 10.802,81  ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint  volt, a vezető részvények az erősödő OTP kivételével gyengültek az  előző napi záráshoz képest.
Az OTP részvények ára 175 forinttal, 9,41 százalékkal 2.034  forintra nőtt. A Mol árfolyama 245 forinttal, 2,61 százalékkal 9.155  forintra csökkent. A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,58 százalékkal  514 forintra gyengült. A Richter papírok árfolyama 90 forinttal,  0,34 százalékkal 26.305 forintra csökkent, a másik gyógyszeripari  részvény, az Egis árfolyama 280 forinttal, 2,50 százalékkal 11.480  forintra nőtt.

Növekedéssel  kezdhetnek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók  kedden a szakértők várakozása alapján.

Elemzők szerint az európai börzék követik a Wall Street előző napi, hét százalék körüli emelkedését. Ezt az amerikai  kormánynak az a szándéka váltotta ki, hogy magántőke bevonásával  tisztítaná meg a bankrendszert a mérgező követelésektől, amivel  felszabadítaná a befagyott hitelpiacot. Az amerikai  pénzügyminisztérium becslése szerint a magántőke társításával akár  ezer milliárd dollárnyi mérgező eszközt lehetne kivonni a bankok  mérlegéből, és ez fellendíthetné a hiteláramlást.

Ennek alapján elsősorban a banki részvények drágulására lehet  számítani a keddi kereskedés kezdetén.  
A megfigyelők azzal számolnak, hogy a londoni FTSE100 index  23-28 pont (0,7 százalék), a frankfurti DAX30 mutató 29-41 pont (1  százalék), a párizsi CAC40 index 24-39 pont (1,4 százalék)  erősödéssel indíthat.

Az ázsiai börzék  két hónapja legmagasabb szinten voltak.

A WTI olajfajta hordónkénti ára 27 centtel 53,20 dollárra  gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.