Emelik az acél árát a kínaiak

A Baoshan Iron and Steel Corp., a világ acélpiacának egyik mértékadó, kínai szereplője várhatóan 5-6 százalékkal emeli hideg- és meleghengerelt termékei árát szeptemberi szállításra az augusztusra megállapított árakhoz képest, közölték csütörtökön a vállalathoz közel álló kereskedelmi források.

A Baoshan csoporthoz, a legnagyobb kínai acélipari konszernhez tartozó Baosteel várhatóan tonnánként 200-300 jüannal emeli az említett termékek árát. A kínai acélgyártók ezzel profitjukat szeretnék növelni, valamint az ismét emelkedő termelési költségeket áthárítani a vevőkre.

Egy másik nagy kínai acélmű, a Wuhan Iron and Steel Co. várhatóan szintén és nagyjából ugyanennyivel, tonnánként 200-400 jüannal emeli majd főbb termékei árát, tették hozzá a tájékoztatók hírügynökségeknek nyilatkozva.

A dollár-jüan középárfolyam tavaly december közepe óta 6,83-6,84 között mozog.

Kína a világ legnagyobb vasércfelhasználója. Az élénk kereslet hatására az ázsiai országban tonnánként 100 dollár fölé szökött az érc szabadpiaci ára azonnalra. Most 74 százalékkal drágább az áprilisi mélypontjánál, 58 dollárnál. A vasérc ára a történelmi csúcspontját tavaly áprilisban-májusban Kínában érte el, tonnánként 150 dollár körüli szinten.

A 63-63,5 százalékos vastartalmú érc ára - szállítással együtt - tonnánként 99-101 dollár között volt csütörtökön, a Mysteel ágazati tanácsadó cég tájékoztatása szerint.

Egy Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli, nevének elhallgatását kérő kereskedő úgy nyilatkozott: az árak esetleges további emelkedése attól függ, hogy a kínai acélművek kötnek-e hosszú távú ármegállapodást a tengerentúli bányavállalatokkal.

A jelenlegi kínai árszint 33 százalékkal magasabb az Ausztrália által kínai szállításra szabott, hosszú távra megállapított árnál, amely csütörtökön tonnánként 76 dollár körül volt szállítással együtt.

A kínai vas- és acélszövetség (CISA) még mindig tárgyal a legnagyobb bányavállalatokkal, a BHP Billitonnal, a Rio Tintóval és a Vale-lel. Nagyobb árengedményt akar, mint amit a japán acélgyártók tavasszal kialkudtak a Rio Tintóval. A japán cégek a vasérc árának 33 százalékos csökkentését érték el a tavalyi átlaghoz képest. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.