Emelik a benzin jövedéki adóját, drágul a cigaretta is

Három lépésben csaknem 30 százalékkal drágul a cigaretta jövő év végéig, először az idén szeptemberben nőnek majd az árak. Várhatóan emelkedik a benzin jövedéki adója is, amit a világpiaci árak alakulásához kötne és negyedévente felülvizsgálna a kormány. Csökken viszont a baromfi, a tojás, a friss tej áfája – 5 százalékra –, valamint mérséklődik az internet és az éttermi szolgáltatások adóterhe is, 18 százalékra – derült ki Tállai András miniszterhelyettes, adóügyekért is felelős államtitkár tájékoztatójából.

Az alapvető élelmiszerek köré­ben tervezett áfacsökkentés nem vonatkozik majd például az UHT és más feldolgozott tejekre – azaz a boltban kapható termékek többségére –, így érezhető árcsökkenéssel vélhetően a boltokban nem, inkább a piacokon járhat majd.

A cigaretta és az elektromos cigaretta drágítását európai uniós kötelezettséggel magyarázza a kormány. A benzin jövedéki adójából befolyó mintegy 20 milliárd forintnyi többletbevételt elsősorban alsórendű utak felújítására költenék.

Az internetes tehercsökkentés hozadéka pedig a becslések szerint 55 milliárd forint lesz jövőre, ami a családi kasszákban marad. Az éttermi és a helyben készített alkoholmentes italok adója is csökken. Tállai András szerint az intézkedések kiemelt célja a gazdaság fehérítése.

Ami a vállalkozásokat illeti, kedvezményeket vezetnek be a kisvállalati adózást (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választó cégek számára is. Ösztönöznék a beruházásokat, és eltörlik a kis- és középvállalkozások beruházásiadó-kedvezményeinek eddigi korlátait. Egyszerűsítenék a munkásszállók kialakításának és a lakhatási támogatás biztosításának feltételeit. A munkába járást pedig jövőre kilométerenként 15 forinttal támogathatják a foglalkoztatók a jelenlegi 9 helyett, amivel nyilván a több területen is egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok támogatása a cél. Hosszabb távon a hozzáadott érték szintjére hathat pozitívan, hogy kedvezőbb lesz a kutatás-fejlesztésre fordított összegek elszámolása: az adókedvezmény a tervek szerint nem csak a társasági adóból írható majd le, a veszteséges cégek a szociális hozzájárulási adóból is levonhatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.