Ember okozta katasztrófára is tesztelik az atomerőműveket

Az Európai Unió tagországai emberek előidézte katasztrófahelyzetek szempontjából is elvégzik majd az uniós atomerőművek állapot- és biztonsági felmérését.

Az erről szóló kompromisszumról szóló brüsszeli beszámolók szerint mindazonáltal a terrorakciók jelentette kockázatok kérdésével külön foglalkoznak. Ez volt az utolsó lényegi nyitott kérdés ahhoz, hogy az unióban elő lehessen készíteni a felmérést, az úgynevezett stressz-teszteket.

Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos irodájában kedd este megerősítették a megállapodás tényét, de a részletekkel kapcsolatban csak annyit jeleztek, hogy a német biztos másnap sajtótájékoztatót tart. Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről. A tagországok szabályozó hatóságai, valamint a brüsszeli bizottság között azonban mindeddig nézeteltérés volt abban, hogy terrorakciókat is bevonják-e a felmérendő kockázatok körébe. Az ellenérvelők azzal indokolták álláspontjukat, hogy a gyenge pontok felfedése tippet adhat a terroristáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.