Román bankot vett az OTP

Majdnem a duplájára növelte korábbi, nem túl nagy, 1,3 százalékos piaci részesedését az OTP Bank Romániában, miután ottani leányvállalata megvásárolta a 0,8 százalékos részarányú Millennium Bank Romániát. Az adásvételi megállapodást Bukarestben írták alá a felek szerda délután.
A legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál pénzintézetnek, a Millennium bcp-nek a legnagyobb hazai bank 39 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot) fizet – ez csak ötmillió euróval kevesebb, mint amennyit hivatalosan a magyar állam adott az MKB Bankért a bajoroknak. Igaz: az állam egy masszívan veszteséges bankot vesz – és ebben az esetben valójában az eladó fizet azért, hogy elvigyék.

Az OTP és a portugálok közötti ügyletben a magyar bank román leányvállalata valóban fizet a nem túl jelentős, tavaly 5.9 millió eurós veszteséggel záró pénzintézetért (amely azonban szerintük már közel van ahhoz, hogy nyereségessé váljon) – egyértelműen azzal a céllal, hogy növelje saját hatékonyságát.

Az OTP korábban sem csinált titkot abból, hogy elsősorban ott vásárolna, ahol már jelen van, és növekedni szeretne – Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója évek óta ezt mondogatja, ha terjeszkedési terveikről kérdezik. E stratégia elemeként az OTP az idén már egy kisebb bank megvásárlásával növelte piaci részesedését Horvátországban, a romániai terjeszkedés voltaképp várható is volt. Az OTP ezzel régóta próbálkozik, a negyven szereplős román piacon már érdeklődőként említették a BCR, a Banca Transilvania, a Banca Tiriac, a Banca Capita és az RBS esetében is, ahogyan már korábban hírbe hozták a Millennium vevőjeként.

Az OTP és a Millenium Bank vezetői aláírják az adásvételt

Néhány hete, a hír kiszivárgásakor Diósi László, az OTP Bank Romania vezérigazgatója a szomszédos ország növekedési kilátásaival indokolta terjeszkedési törekvéseiket, bár akkor még nem erősítette meg a protugálok pénzintézetének megvásárlásról szóló pletykákat. A vezérigazgató most azt mondta, a bank megvásárlásával különösen a lakossági területén erősödik majd az OTP pozíciója Romániában.

A Millennium Banknak 80 ezer ügyfele van, erős fővárosi koncentrációval. A pénzintézet 56 egységből álló fiókhálózatával, 58 készpénzkiadó automatával rendelkezik – az egyesüléssel az OTP Bank Románia ügyfeleinek száma 400 ezer lesz, a hálózat 150 bankfiókból áll majd, az ATM-ek száma pedig meghaladja a 160-at. A terv ugyanis a két bank teljes körű egyesítése, ami a 11. helyet eredményezi az OTP számára a román piacon. De ezzel nem feltétlenül elégszenek meg, hiszen középtávú céljuk, hogy bekerüljenek a legnagyobb tíz közé.

Az OTP-nek ez a 13. bankvásárlása, összesen nyolc országban vannak jelen Magyarországon kívül, de természetesen nem árulják el, hol nézelődnek még befektetési lehetőségek iránt.Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese az aláírási ceremónián mindenesetre azt mondta: Romániában egyelőre a feladat az, hogy egyesítsék a két bankjukat, bár mindenütt nézegetik a befektetési lehetőségeket is a régióban. Köztük – hangsúlyozta némi meglepetésre – Magyarországon is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.