Elvetették a General Motors és a Chrysler átalakítási tervét

A General Motors és Chrysler autóipari konszernek válságból való kilábalást célzó átalakítási tervei Nem valósíthatók meg a jelenlegi formájukban - jelentette be hétfőn az a munkacsoport, amelyet Barack Obama elnök hozott létre a két konszern több milliárd dolláros állami támogatási kérelme elbírálására. Ezzel a konszernek a csődhöz közelebb kerültek.

Obama elnök vasárnap közölte, hogy a GM és riválisa, a Chrysler nem tettek eleget azóta, hogy decemberben 17,4 milliárd dolláros állami segítséghez jutottak. A GM 30 milliárd dolláros új hitelt kért, az Obama vezetés azonban csak a következő 60 napra biztosítja a konszern működését, és a GM-nek ezalatt új vezetés irányításával kell kidolgozni egy sokkal átfogóbb átalakítási tervet.

Rick Wagoner vezérigazgatót, aki 2000 óta vezette a General Motors-ot, a kormányzati munkacsoport javaslatára lemondatták. Hétfőtől az igazgatótanács többségét is új személyekkel váltják fel.

A Chrysler 5 milliárd dolláros új hitelért folyamodott. A vállalat ehhez egyelőre nem jut hozzá, 30 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az olasz Fiat konszernnel véghezvigye a fúzióját, a hitelezőivel megállapodjék, és csak ha ez megtörténik, jut hozzá a működéséhez szükséges kormányzati pénzekhez. A Fiat 35 százalékos részesedést kíván szerezni a Chryslerben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.