Elveszik az MVM-től Paksot, távozik a vezér

Öt év után távozik az MVM Simicska Lajoshoz köthető elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba. Lázár János Miniszterelnökségi miniszter szerint így vált lehetővé, hogy elvegyék a paksi atomerőművet az MVM-től.
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba kezdeményezte munkaviszonyának 2015. június 29-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egyben lemond minden, a cégcsoportban betöltött tisztségéről - tudatta az állami MVM.

Baji Csabát 2010. július 31-én nevezték ki az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatójának - írja az MVM. (Ehhez képest a valóság az, hogy Baji Csaba 2010-ben csak az MVM vezérigazgatói székét foglalta el. Vele egy időben Faragó Csaba lett az elnök, aki azonban a következő év áprilisában távozott és posztja ezután került Baji Csabához.) Baji Csaba az MVM eddigi legtovább hivatalban maradt első számú vezetője - jegyzi meg az MVM.

Baji Csaba szakmai irányítása alatt az MVM Csoport az energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé, Magyarország egyik legjelentősebb energetikai társaságcsoportjává vált - írja a cég. Tevékenységét a Nemzeti Energiastratégiával összhangban mindenkor a gazdaságpolitikai célok elérése érdekében végezte. Az MVM Csoport árbevétele 2010 és 2014 között 550 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt, mindeközben több mint 620 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, és a megfizethető energiaárak garantálásával nagyban hozzájárult a lakosság rezsiköltségeinek költségeihez - jegyzi meg a társaság.

Az elmúlt 5 év alatt az MVM sikeresen megvásárolta és integrálta az E.ON gázüzletágát, amelyet mind a mai napig sikeresen működtet. Az MVM megkezdte a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészületeit és létrehozta a Paks II. társaságot. A Paksi Atomerőmű 1. és 2. blokkja megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyeket, továbbá a fukusimai eset után elvégzett stressz-teszt a Paksi Atomerőmű biztonságos működését példaértékűnek minősítette. A központi vezetékeket üzemeltető Mavirnál megvalósult a teljes átviteli hálózat távvezérléses irányítása, a szerelési munkálatokat végző MVM Ovit pedig jelentős külföldi megbízásokat nyert el. A csoport ez idő alatt árbevétele alapján Magyarország 4., Közép-Kelet-Európa 20. legnagyobb vállalata lett - zárul a közlemény.

Baji Csaba 2010-ben egy korábban Nyerges Zsolt, később Simicska Lajos, épp akkor pedig egy hozzájuk köthető svájci vállalkozás jegyezte kisebb energiacég, az E-OS éléről került a legnagyobb állami energiacsoport vezérigazgatói székébe. A társaság nyeresége tevékenysége első évében visszaesett, majd rekordméretűre nőtt, az elmúlt két év során viszont újból visszaesést mutatott. A 2014-es választások után, Simicska Lajos és Orbán Viktor látványos szakítását követően sokan várták Baji Csaba távozását, ám ő mindmáig maradt. Egyesek szerint ebben sok szerepe lehetett a kormányfő bizalmasaként ismert Garancsi István résztulajdonában lévő MET és az MVM közti, az állami társaság részéről különösen gáláns gázpiaci szerződéseknek. Távozta okára Lázár János néhány órával ezelőtti kormánytájékoztatóján utalt: egyelőre még nem tisztázott formában ugyanis leválasztják az MVM-ről annak vitathatatlanul legnagyobb vagyonelemét, a Paksi Atomerőművet. Ez pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a vezetőváltás révén válik lehetővé. Az MVM ismereteink szintén a médiából értesült a tervről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.