Elváltak egymástól a Reál és az Arzenál Kft. útjai

A nemrég új tulajdonosi körhöz került Arzenál kivált a Reál Hungária hazai láncból és a közlésük szerint új hazai láncot indítanak.

December közepétől kivált a Reál hazai láncból az egyik alapító tag, az Arzenál Kft. A közel kilencszáz alkalmazottat foglalkoztató Arzenál korábban a Reál-csoportban 25 százalékos résztulajdonnal bírt.

A Reál hálózatban eddig nyolc regionális cég alá mintegy hatszáz Reál-élelmiszerüzlet és ezerhétszáz Reál-pont tartozott. A nagykereskedőként főként az ország közép-, és déli részén jelen lévő Arzenál hatvan saját és 240 franchise partnerét is ellátja. Az Arzenál a sajtónak azzal indokolta a szétválást, hogy idővel önálló, országos méretű láncot kíván kiépíteni, saját márkanévvel. Piaci forrásokból úgy tudni, hogy az Arzenál korábbi területén most a Real saját fejlesztésbe fog, azaz a két hálózat immáron versenytárs lesz.  

Az Arzenál lépése meglepően hatott a piaci elemzőkre, mivel a hazai láncok között az utóbbi időben sokkal inkább a koncentráció volt megfigyelhető. A CBA jelenleg már részvénytársasággá alakulásról beszél, és hírek szerint a versenytárs Coop-pal együtt indultak a hazai Cora-csoport megvásárlására. 

Az Arzenál Kereskedelemfejlesztő Kft. 2010-ben 26 milliárd forint forgalom mellett több mint 500 millió forintos üzemi veszteséggel zárta - a korábbi év 65 milliós üzemi eredményéhez képest. Igaz, közben a cég tavaly 15 saját üzletet új üzletet nyitott.

Kérdéses, hogy a Reálból való kiválás mennyiben függ össze az Arzenál-csoport tulajdonoscseréjével.

Az 1989-ben alapított, és majd két évtizeden a három alapító tulajdonába tartozó Arzenál 2010-ben  a V-Contact Kft.-hez került. A Reállal eredetileg is üzleti kapcsolatban álló, információink szerint kül-, és nagykereskedelemmel foglalkozó  V-Contactban szintén 2010-ben szerzett a Montan Vagyonkezelő Kft. tulajdonrészt, majd röviddel ezután a Montannal kiegészült V-Contact vette meg - az Arzenál egyik alapítójának az elhunytát követően - az Arzenál maradék üzletrészét.

Cégbírósági iratok szerint A Montan Vagyonkezelő Antal László – korábban a Siótour Rt. egyik vezetője, majd az Interlines Kft. révén kisebbségi tulajdonosa  – Sallay István és Pókecz Attila érdekeltségébe tartozik.  A Montan nem ismeretlen a kiskereskedelem világában: a tulajdonosok - javarészt azonos címre bejegyzett - cégei közül néhány korábban az Interfruct-végjátéka körül tűnt fel. (A Siótourt a privatizáció során megszerzett SCD és Antal László útjai később sem váltak el: sajtóhírek szerint 2007-ben az SCD Holding Zrt. az Antal érdekeltségébe tartozó veszprémi Holiday Villa Kft.-nek adta el a peres eljárás alá került Cédrus lakóparkot.)

Mint emlékezetes az SDC 2008 nyár elején a becsődölt Interfructot egy ciprusi off-shore cégnek adta el. Az ismeretlen hátterű cég által megbízott ügyvezető az Interfruct hálózat reorganizációját ígérte. Ekkoriban az áruházlánc dolgozói körében szóbeszéd tárgya volt, hogy az áruházak egy részét a szintén a Interfruct eladásával egy időben alapított, a Montan Vagyonkezelő Kft. közvetett tulajdonába tartozott Naponta Kft. veszi át. A Naponta Kft. augusztusban átkerült a szintén az eladással egy időben létrehozott Fructinvesthez.

Az Interfruct sorsa a reorganizáció helyett végül a felszámolás lett, az adófizetőké pedig az Interfruct-dolgozók kártalanítása, ami a felszámoló Vadász & Partners tájékoztatása szerint cirka félmilliárd forintba került, ezzel együtt pedig a korábban SCD-flottába tartozott Interfruct 36 milliárd forint veszteséget hagyott maga után, ebből vaskos milliárdok köztartozások voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.