Elutasították az Opel támogatását

Elutasította a General Motorsnak az Opel állami támogatására vonatkozó kérelmét egy operatív ügyekkel foglalkozó német kormánybizottság, mert az "nem felel meg a szükséges feltételeknek" - áll a német gazdasági minisztérium dokumentumában, amit a Dow Jones hírszolgálat ismertetett kedden.

A június 8-i keltezésű dokumentum szerint a "General Motorsnak van elegendő pénzügyi forrása ahhoz, hogy saját erőből finanszírozza európai leányvállalatának átszervezését".

Korábbi hírek szerint a kormány szerdai ülésén tűzi napirendre az Opel támogatásának kérdését, elemzők szerint a végső döntés meghozatalában az operatív bizottság szava lehet a döntő.

A General Motors 1,1 milliárd eurót kért a német kormánytól és a németországi Opel-üzemekkel rendelkező tartományoktól - Hessen,

Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia - állami garanciavállalás formájában. Az Opel szanálásához az amerikai cégcsoportnak 3,7 milliárd dollárra van szüksége, ebből 1,9 milliárdot saját forrásból fedezne.

Egy hétfői szakszervezeti tájékoztatás szerint a brit, spanyol, lengyel, osztrák és magyar kormány - ahol az Opelnek érdekeltségei vannak - 800 millió eurót helyezett kilátásba az átszervezés költségeihez való hozzájárulásként.

Az új brit kormány azonban már jelezte, hogy felülvizsgálják az előző kabinet által január 1-je óta kötött valamennyi szerződést, köztük az Opelnek (pontosabban angol változatának, a Vauxhallnak) nyújtandó 300 millió eurós hitelgarancia-vállalásról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.