Elúszott az uniós pénz Velencén: az ügyészség a nyomozást, a város a közbeszerzést hosszabbítja

További négy hónappal meghosszabbították a Velencei-tó Kapuja elnevezésű beruházással kapcsolatban több feljelentés alapján indított nyomozást. A város önkormányzata a kivitelezőknek adott időt a jelentkezésre.

Kató Miklós, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ismeretlen tettes ellen tavaly indított nyomozás időtartamát 2013. január 23-áig hosszabbították meg. Az üggyel kapcsolatban egyéb fejleményekről nem tudott beszámolni. "Mivel egy éven túli nyomozásról van szó, felettes szervtől, a Legfelsőbb Ügyészségtől kértük a hosszabbítást" – tette hozzá.

Korábban januárban és áprilisban három-három hónappal, míg azt követően további két hónappal hosszabbították meg a nyomozást, amelyet fokozott ügyészi felügyelet mellett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság folytat le.

A velencei önkormányzat tavaly októberben tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezőjével kötött vállalkozói szerződést. L. Simon László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője tavaly november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabadstrandon indult nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velencei-tó Kapuja elnevezésű, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósítandó beruházással 80 ezer négyzetméternyi területen újítják meg a tó partját, ennek részeként egyebek mellett homokos partszakaszt és részben fedett, fűtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.

A projektet tavaly nyárra kellett volna befejezni, a tó partján a 2010-es önkormányzati választás másnapján kivágták a fákat, de az építkezést 2011 nyár elején abbahagyták, most csak egy félkész betonépület áll a beruházás helyén. Az önkormányzat idén nyáron kezdett el új kivitelezőt keresni, mivel az először megbízottnak komoly likviditási gondjai voltak, több felszámolási eljárás is indult ellene.

November közepéig jelentkezhet, aki építene

Meghosszabbította a velencei önkormányzat a Velencei-tó kapuja-projekt kivitelezésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.

Oláhné Surányi Ágnes polgármester (független) elmondta: az új ajánlattételi határidő november 15. Hangsúlyozta, sokan érdeklődnek a kivitelezési munkálatok iránt, eddig hét vállalkozás vásárolta meg a pályázati anyagot.

Az önkormányzat a havi lapjában, a Velencei Híradó szeptemberi számában beszámolt arról is, hogy a projekt változatlan tartalommal és támogatási összeggel valósul meg. A támogatási szerződés módosítását már alá is írta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró MAG Zrt. - mint közreműködő szervezet - és a település önkormányzata.

Júliusban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy Velence nyílt közbeszerzést írt ki a Velencei-tó kapuja építésére, amelynek a becsült ellenértéke nettó 1 milliárd 240 millió forint. A feladat része - egyebek mellett - a közművek kiépítésének a befejezése, több sétány kialakítása, a központi épület és a benne lévő regionális információs központ megvalósítása, valamint a korzóépület lapos tetejére tervezett panorámasétány megépítése.

A közbeszerzést azért írták ki, mert az önkormányzat tavaly ősszel felbontotta a szerződést a korábbi kivitelezővel, és feljelentést is tett az ügyben. A beruházással kapcsolatban a megyei főügyészség több feljelentés alapján is nyomoz hűtlen kezelés miatt. A projektnek 2011 nyarára kellett volna elkészülnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.