Elúszott az árral a Toshiba profitja

Három csapás is érte a japán Toshibát az utóbbi időszakban, ezért az elektronikai konszern arra figyelmeztette részvényeseit, hogy profitja várhatóan 54 százalékkal vissza fog esni.

A thaiföldi áradások okozta károk, az exportlehetőségeket beszűkítő erős jen, valamint a nyugat-európai kereslet gyors csökkenése miatt a márciussal záruló üzleti évben a nyereség 853 millió dollárra olvad. Emellett a vállalat forgalma is várhatóan 10 százalékkal 81 milliárd dollárra zsugorodik - írja a Bloomberg.

A novemberi thaiföldi áradások során a Toshiba tíz ottani gyáregységét érték súlyos károk, közülük négyben sikerült azóta újraindítani a termelést. Egyik legfontosabb terméke, az elektronikai eszközökben használt flash memóriák iránt drasztikusan visszaesett a kereslet a globális recessziós hullám következtében, itt a szakértők szerint júliustól normalizálódhat a helyzet, ha Amerikában és a feltörekvő piacokon erőteljesebbé válik a gazdasági növekedés.

A bivalyerős jennek is számottevően gyengülnie kell a dollárhoz képest, hogy a japán cég termékeinek versenyképessége ne szenvedjen további csorbát. Amíg egy dollárért 77 jent adnak, addig örülhet a konkurencia, az árfolyam ugyanis idáig erősödött a tavaly tavaszi földrengést és cunamit követő 85-ös szintről. A dollárnál a 80-as szint a lélektani határ, afölött jelentősen javulnak a japán export kilátásai.

A Toshiba a termékszerkezetben is váltásra kényszerül. A világ második legnagyobb memóriagyártója az alacsony profitot hozó egyfunkciós félvezetők gyártását átszervezi, ennek három japán gyára és 1700 munkahely válik az áldozatává. A lapostévék gyártását is át kell gondolniuk, miután a japán kormány az ezekhez adott állami támogatást megszüntette az év végével, 59 százalékos csökkenést okozva ezzel a Toshiba hazai forgalmában. Csak a tévé-üzletág 580 millió dolláros veszteséget okoz a vállalat számára a mostani üzleti évben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.