Balatonring: elúszott a magyar nagydíj

Elmarad az idén őszre ígért sávolyi gyorsasági motoros világbajnoki futam. A gazdasági válságra hivatkozva döntött így a pályát építő spanyol beruházó. A cégcsoport ígéri: jövőre biztosan lesz magyar nagydíj a Balatonringen.

Nem lesz az idén ősszel gyorsasági motoros világ-bajnoki futam a Somogy megyei Sávolyon - erősítette meg lapunk információját a Balatonringet építő spanyol Sedesa csoport. A cég közleményben tudatta ugyanis, hogy a verseny rendezéséért felelős Balatonring Zrt. - a MotoGP jogait tulajdonló Dorna Sports S.L.-en ke-resztül - arra kérte a Nemzetközi Motorsport Szövetséget, hogy a Magyar Nagydíj időpontját 2009 szeptemberéről módosítsa 2010 tavaszára. Ez azt jelenti: a 2009-es verseny-naptárból törlik a magyar futamot, s csak a 2010-es szezonban debütálna a Balatonring.

Mindezt a Sedesa azzal magyarázza: noha maximális kormányzati támogatást kaptak, a gazdasági válság, különösen a Magyarország nehézségei miatt a tervezettnél jóval több időt vett igénybe a beruházás finanszírozásának megszervezése. A cég nem hagyta szó nélkül Suchman Tamás, a sávolyi beruházás egyik kormánybiztosának azt a szerdai lapszámunkba idézett kijelentését, ami szerint a pálya azért nem készülhet el időben, mert a spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig kérelmét a Magyar Fejlesztési Bankhoz. A Sedesa szerint már februárban benyújtották a - pálya költségeinek felét kitevő, mintegy 45 millió eurós - hitelkérelmüket, ám a bank ezt követően kérte a kérelem módosítását, ami jelenleg is tart. A Sedesa közleményében hangsúlyozza: a beruházó rendelkezésére áll az építési költségek fele, 45 millió euró, s eddig már mintegy hatmilliárd forintot költöttek a projektre, éppen ezért elemi érdekük a munkálatok folytatása, a Balatonringet mindenképpen megépítik.

- A kormányzat a beruházással kapcsolatos minden ígéretét időben teljesítette, sajnálatos a beruházó döntése - mondta lapunknak Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter. Hozzátette: - A Sedesa bejelentését követően felvettük a kapcsolatot a versenyszériát rendező spanyol céggel, s javasoltuk, hogy a 2009-es magyar versenyt ne töröljék, hanem a Hungaroringen rendezzék meg. Erre még nem kaptuk választ.

Gyenesei István arra a kérdésünkre, hogy a futam törlése milyen anyagi következményekkel járhat, azt felelte: elméletileg hárommillió eurós büntetést is kiszabhat a világbajnokságot szervező cég. Ezt az esetleges büntetést azonban - hangsúlyozta a miniszter - a szerződések szerint a Balatonring Zrt. többségi tulajdonosának, a spanyol Worldwide Circuit Management S.L.-nek kell állnia, vagyis a magyar államot nem éri kár.

A verseny lefújásának egyik nagy vesztese a Balatonringnek otthont adó, Somogy megyei Sávoly. A községben ugyanis sokan, sokat vártak - egyebek mellett adóbevételt, új munkahelyeket, fellendülő idegenforgalmat - a pálya őszi megnyitásától.

- Semmi biztosat nem tudtunk eddig, de azt érzékeltük, hogy a beruházót egyre jobban szorítja az idő, s kissé már kapkod. Éppen ezért talán nem is olyan nagy baj, hogy csúszik egy fél évet az első verseny. Inkább később legyen egy kifogástalan futam, minthogy egy kapkodva felépített pályával országvilág előtt kudarcot valljunk - mondta Bobek József, Sávoly polgármestere, s azzal folytatta: - Sávoly a rendszerváltás óta vár a nagy kiugrási lehetőségre. Két évtized után pedig igazán nem tragikus, ha még fél évet várni kell a térség gazdaságát fellendítő, munkahely- és adóteremtő pályára, versenyre.

A polgármester kérdésünkre elmondta: Sávoly már az el sem készült Balatonringből is sokat profitált. A pályához elengedhetetlen ugyanis a település csatornázása, s ennek megépítését a spanyol befektető vállalta. Háromszázmillió forintért már meg is épült a rendszer és hamarosan átadják a tisztítóművet is, így Sávoly lényegében ingyen jutott csatornához. Nem mellékes az sem - tette hozzá a polgármester -, hogy ma már aligha akad ember, aki ne hallott volna még Sávolyról, vagyis a beruházás híre országos ismertséget hozott a falunak.

 

 

 

Sávolyi kép - gép itt, gép ott
Sávolyi kép - gép itt, gép ott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.