Eltűnt cégek árnyéka vetül az állami pályázatokra

Eddig kifagyott, most meg kifogyott az állami kazáncseretámogatás-pályázat. A hűtőgépek cseréjére kiírt pályázat még nem merült le. Az új, immár működő honlap egy sokszínű, Fidesz-közeli, tönkrement cégeket is maga után hagyó vállalkozóé.

Végre működnek a lakossági energiatámogatások internetes oldalai. Nagy szó ez, hisz a héten harmadszor indultak újra a családi és kis társasházak kazáncsere-pályázatainak korábban a pályázók rohamától összeomlott szerverei. Azóta mondhatni túl jól teljesítenek: a közép-magyarországiak és az észak-alföldiek a számukra szerdán, illetve pénteken megnyitott oldalon néhány óra alatt le is merítették a néhány száz pályázóra szabott pénzügyi keretet. A múlt héten szintén újraindult, területenként és rászorultsági mértéktől függően is eltérő időpontokban várt hűtőkedvezmény-pályázatok befogadása folyamatos, ott a keret se merült le.

Lakás-korszerűsítés folyamatban. Az informatikai rendszer végre nem fagyott le
Lakás-korszerűsítés folyamatban. Az informatikai rendszer végre nem fagyott le
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy poraiból miként támadt fel a rendszer, sem az illetékes tárcától, sem a lebonyolítást végző állami ÉMI Nonprofit Kft.-től nem tudhattuk meg. Talán a megoldásra utalhat egy kevéssé feltűnő változtatás: az állami pályázati nyitólapról újólag egy, grafikai jegyeiben az eddigiekre megtévesztésig hasonló, ám valójában már magántulajdonú honlapra kerülünk. Állami Ügyfélkapu-kódunk beadásával itt pályázhatunk.

Az állam nevében fellépő Nfsk.hu tulajdonosa a fővárosi Simia Alba Kft. A Simiaalba.hu szerint – aminek címét nem a kft., hanem egy nem ritka megoldás szerint egy internetbejegyzésekre szakosodott cég birtokolja – egészségügyi informatikai rendszereket kutatnak-fejlesztenek. A kft. tulajdonosa az adatok szerint a szolnoki Saunik. Az elmúlt két év során négy adóvégrehajtást begyűjtő kft.-t 2012-ben alapította a Nagygyörgy Tiborhoz köthető Biggeorge’s NV Equity-1 Kockázati Tőkealap és Varga Zoltán (utóbbi nem azonos a Wizz Airt megalapító, médiabefektetéseiről ismert hasonló nevű üzletemberrel), de előbbi már rég kiszállt. A hasonlóképp rejtve bejegyzett Saunik.hu szerint egészségügyi berendezésekkel foglalkoznak. Fidesz-honlapok arról tudósítanak, hogy 2012-ben Varga Zoltán a kft. részéről egy óbudai kórházban egy „japán technológiával készült” röntgengépet mutatott be.

A cégnyilvántartások szerint Varga Zoltán rendkívül szerteágazó tevékenységeket végez, melyek egy részét fideszes önkormányzatok – különösen Óbuda – megrendelésére teszi. A vállalkozó tulajdonában lévő Bag-Pack Kft.ról szóló, eu végű, web oldal szerint „Európa egyik vezető, független papírzacskó- és egyéb papíralapú csomagolóanyag-szállítója”, bár ez néhány milliós bevételük tükrében túlzónak tűnik. A céget korábban Varga Zoltán Consultingnak hívták, amellyel 2011-ben a Fidesz irányítású Biatorbágy egy óvoda műszaki felülvizsgálatát végeztette el. A BagPack leányvállalata, a KBT Építő, Mérnöki és Projektkoordinációs Kft. már nagyobb tétel: az Atlatszo.hu által közzétett dokumentumok szerint az óbudai önkormányzat megbízásából másodmagával 630 millió forintért – sokak szerint túlárazottan – kivitelezett egy a napokban átadott, „Makovecz-stílusú” bölcsődét. Az önkormányzat nyilvántartása szerint másodmagával 136 millióért egy bölcsőde épületenergetikai felújításával is megbízták. A Back-Pack résztulajdona az óbudai önkormányzattal közösen birtokolt Smart Town Card Kft. is, amely az „Óbudakártyán” dolgozik. A Varga résztulajdonában álló győri TSPC Kft. pedig a fideszes helyhatóságtól a „2017-es olimpiai sportközpont” megtervezésére kapott megbízást.

A vállalkozó korábban épületgépész céget irányított, tavaly néhány hónapig birtokolta a tengeri és légi szállítmányozást vállaló, kevéssé ismert Adam Transport Services Kft. többségét is. Emellett 2008–2009-ben résztulajdonosa volt az elérhetetlen utódok miatt kényszertörlés alatt álló, Lesencetomaj-külterületre költöztetett Energiarendszer Kft.-nek. 2010–2012 között vezette a szintén kényszertörlés alatt álló Air Energy Kft.-t, és 2006-tól 2009-ig irányította a felszámolt, családi tulajdonnak számító Computer Aided Robot Design Kft.-t is. Utóbbira Zöld László felszámolóbiztos a nevet kevéssé fedő szaniterkereskedésként emlékszik. Vargáék mutattak neki egy eladási szerződést, de a vevők sehol nem jelentkeztek be. A felszámolóbiztos szerint „jól megválasztott” vevővel, „jól megfogalmazott” szerződéssel a cégek fantommá tehetők, de Varga elmarasztalását hiába kérte a bíróságtól.

Hogy valójában ki fejleszti és üzemelteti a pályázatok informatikai rendszerét, hivatalosan nem tudni. A pályázatok informatikai hátterével korábban összefüggésbe hozott Forró Gábor szakértő leszögezte: ő nem fejlesztő, nem üzemeltető, csupán „segít”. Varga cégének közbeiktatásáról nem volt információja. Kérdésünkre, hogy magánüzemeltetőktől mennyire védettek a pályázati és ügyfélkapuadatok, leszögezte: eddig is dolgoztak magáncégek a pályázatoknál, minden a szerződéstől és annak betartásától függ. Más szakértők lapunknak elégedetten nyilatkoztak az új rendszerről, amit láthatólag elláttak kellő mértékű túlterhelés elleni védelemmel, és eltörölték a feleslegesnek tartott előregisztrációt is. Felvetéseinkre Varga Zoltán nem kívánt reagálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.