Eltér az elemzők véleménye az idei GDP változás irányáról

A 0,4 százalékos csökkenés és a 0,5 százalékos növekedés között szóródnak az idei GDP-re adott elemzői várakozások, de abban egyetértenek a megkérdezettek, hogy az év második felétől indulhat meg a növekedés - derült ki a megkérdezett elemzők válaszából.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője elmondta: bár az éves GDP jobb lett a vártnál, negyedéves alapon még 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Hozzáfűzte ugyanakkor: az elmúlt három évben összesen három negyedévben volt példa arra, hogy negyedéves alapon nőtt volna a GDP, ez pedig már a hetedik negyedév, hogy az előző negyedévhez képest visszaesett a bruttó hazai termék.

Negyedéves szinten 2010 első felében pozitívba fordulhat át a gazdasági teljesítmény, az év egészére pedig 0,5 százalékos GDP-növekedés várható - ismertette az ING Bank elemzője. Véleménye szerint - Nyugat-Európához és Kínához hasonlóan - Magyarországon is megkezdődhetett a készletek feltöltése az utolsó negyedévben.

Kondrát Zsolt szerint ugyanakkor a 2010. évi GDP még 0,4 százalékkal csökken. Az MKB Bank vezető elemzője arra számít, hogy az idei első negyedévben még negatív marad a GDP adat, de a harmadik negyedévtől már megindul a növekedés, ami nagymértékben függ európai exportpiacok "húzóhatásától", mivel a belföldi fogyasztás élénkülésre még aligha lehet számítani.

Kondrát Zsolt a tavalyi negyedik negyedéves GDP adat kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az először publikált adatok később akár jelentősen is változhatnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.