Kétszer annyi új kölcsönt vettünk fel, mint két éve

Három éve nem vettek fel annyi új lakáshitelt, mint az idei első fél évben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Ám míg 2012-ben a végtörlesztéshez igényelt forintkölcsönöknek volt köszönhető a felfutást, most a lakáspiac élénkülése, elsősorban a használt, kisebb részben az új otthonok vásárlásához igényelt hitelek iránt ugrott meg a kereslet.

Az idei első hat hónapban 137 millió forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a pénzintézetek. Ez közel 40 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg 2013 január–júniusához viszonyítva a bővülés több, mint kétszeres. A lakáshitelek iránti kereslet ugyanakkor még mindig messze elmarad a válság előtti szinttől. Az utolsó békeidőszakban, 2008 első felében még 409 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok.

A robusztus növekedésben ráadásul eddig nem sok nyoma van az elszámolásnak. Mint arról korábban beszámoltunk: az elszámolással egy lépésben forintkölcsönre váltott devizalapú jelzáloghiteleket az adósok most pluszköltségek nélkül felmondhatják és kiválthatják egy másik pénzintézet kedvezőbb kölcsönével. A bankok előzetesen arra számítottak, hogy a mintegy félmillió érintett 10-15 százaléka élhet a lehetőséggel, és több hitelintézet is kedvező, akciós ajánlatokkal igyekszik megszólítani a jobb ügyfeleket.

Az átlagosnál több hitelt azonban eddig csak júniusban helyeztek ki a bankok: a jellemző havi 22-24 milliárddal szemben az első nyári hónapban több mint 32 milliárd forint új kölcsönre volt kereslet. Pedig sok idejük már nem maradt a forintosított devizahitelt törlesztőknek, a meglévő kölcsönt ugyanis az elszámolási értesítő kézhez vételétől számított 90 napon belül mondhatják fel kedvező feltételek mellett. Az adósok többségében ez a határidő augusztus első napjaiban jár le. Innentől további 90 napjuk van megkötni az új hitelszerződést, vagyis elvileg a harmadik negyedévben még megugorhat a kereslet az új jelzáloghitelek iránt – a bankok legalábbis abban bíznak, hogy ősszel nagyobb lesz az érdeklődés kölcsöneik iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.