Elszaladó államháztartási hiány

Az első hét hónapban a tavalyinál mintegy százmilliárd forinttal több, közel ezer milliárd forint hiányt halmozott fel az államháztartás. A tavalyi hiány az akkori éves terv 88 százaléka volt, az idei az - új kormány által nem változtatott - célnak viszont már 115 százalékát teszi ki.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege idén júliusban 36,1 milliárd forint többlettel zárt. Az első héthavi hiány 997,5 milliárd forint, ami az éves előirányzat 114,6 százaléka - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A múlt év első hét hónapjában az államháztartási deficit az egész éves előirányzat 88,1 százalékát tette ki.

Az Orbán-kormány nem változtatta meg az előző kormány államháztartási előrejelzését 2010-re. Ez pénzforgalmi szemléletben 870,3 milliárd forintot, a GDP 3,3 százalékát teszi ki.

Az államháztartási deficit 2009 júliusában - önkormányzatok nélkül - 1,2 milliárd forint volt. Tavaly az első héthavi államháztartási hiány 815,8 milliárd forintot, a GDP 3,1 százalékát tette ki.

Az államháztartás 2010 júliusi mérlegén belül a központi költségvetés 9 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 31,7 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,6 milliárd forintos hiánnyal zártak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.