Elsüllyedhet a magyar Velence. Az ÁSZ szerint a település pénzügyi egyensúlya veszélyeztetett

Veszélyben van a Fejér megyei Velence pénzügyi egyensúlya – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) önkormányzati ellenőrzési jelentéséből.

A vizsgálat megállapításai szerint az önkormányzat teljes finanszírozási hiánya 2007-2010 között a költségvetési kiadások 11 százalékát tette ki. A költségvetési hiányt a 2008-ban kibocsátott kötvényből finanszírozták.

A jelentés szerint a két tanítási nyelvű oktatás felmenő rendszerben történő bevezetése miatt az önkormányzati támogatások növekedésével kell számolni, a járóbeteg-ellátás működtetésére létrehozott gazdasági társaság az önkormányzat kiadásainak további növekedését idézheti elő.

A kiadások finanszírozási kockázatát növeli a Velencei-tó kapuja projekt felszámolás alá került kivitelezőjével történt szerződés felmondása miatt az állagmegóvással és folytatással kapcsolatos többletkiadás, továbbá a kivitelezőnek adott, teljesítéssel el nem számolt 382 millió forint beruházási előleg megtérülésének bizonytalansága.

Az önkormányzat köteles az el nem számolt előlegből a hazai és uniós támogatásból finanszírozott 249,6 millió forintot visszafizetni. A projekt befejezéséhez szükséges források pótlását elsősorban ingatlan értékesítésből tervezik, az ingatlanpiaci kereslet csökkenése miatt az értékesítések lebonyolításáig 500 millió forint összegben kötvénykibocsátást terveznek.

A 2,26 milliárd forintos Velencei-tó kapuja beruházással 80 ezer négyzetméternyi területen újítanák meg a tó partját.

A számvevőszék szerint az önkormányzat az ellenőrzött időszakban a pénzügyi egyensúly javítása érdekében kiadáscsökkentő és bevételt növelő intézkedéseket tett. Ennek hatására 372,3 millió forint bevételi többlet, továbbá 14,3 millió forint kiadási megtakarítás keletkezett – derül ki a 2011. június 30-i pénzügyi egyensúlyi helyzet alapján készített jelentésből.

A dokumentumban az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg az 5500 fős Fejér megyei település polgármesterének és a jegyzőjének is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.