Elrontotta a hangulatot a Moody's

Csúcsdöntés felé araszol a forint: az euróárfolyam 11 óra után már 316,6 forintnál jár, miután a Moody’s amerikai hitelminősítő az éjjel a befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le a magyar államadósságot. A piac kamatemelést vár a jegybanktól, a kormány értetlenkedik, és spekulációról beszél. Az ellenzék számára egyértelmű, kié a felelősség.

Jelentős gyengüléssel reagált a forint arra az éjszaka érkezett hírre, miszerint a Moody’s Baa3-ról egy fokozattal Ba1-re rontotta a magyar államkötvény osztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Az euró 11 óra tájékán már elhagyta a 316 forintos szintet, a svájci frank pedig a 257 forintot.

A magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát, az államadósság magas, 40 százalék feletti devizaarányát, mint veszélyforrást megnevező Moody’s-közlemény időzítése vegyes elemzői fogadtatásra lelt. Az optimista elemzők arra számítottak, hogy az eddig a kormányzati lépések nyílt értékelésétől elzárkózó hitelminősítő követi a Standard and Poor’st, és addig nem foglal állást a magyar államadósság besorolásáról, amíg az ország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között múlt csütörtökön sebtében felújított tárgyalások nem hoznak eredményt egy befektetőket megnyugtató új hitelmegállapodás képében.

A leminősítést nemrég még elkerülhetőnek tartó Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője gyorsértékelésében azt hangsúlyozta, hogy az államháztartási egyensúly biztosítása érdekében gyorsítani kell a Széll Kálmán Tervet és a konvergenciaprogramot alátámasztó törvénykezést. Középtávon ugyanis sem az EU, sem az IMF nem látja tarthatónak, hogy a GDP arányában 3 százalék alá tudja szorítani a költségvetés hiányát a kormány.

Hasonló értelemben nyilatkozott Madár István, a portfolio.hu elemzője is, aki szerint a leminősítés rövid távon a forint gyengülését, az államkötvények hozamemelkedését és a törlesztésbiztosítási (országkockázati) felár növekedését hozza ugyan, de ezek átmeneti hatások, ugyanis a mostani árfolyamokba már beépültek a leminősítések miatti befektetői aggodalmak.

Azt egyetlen elemző sem állította, hogy a leminősítésnek semmilyen hatása sem lesz az IMF-fel egy esetleges új hitelmegállapodásról megkezdendő tárgyalásokra. A Moody’s lépése után mindenesetre nőtt a valószínűsége annak, hogy a tárgyalásokon nem Orbán Viktor diktál, s a Valutaalap szigorúbb feltételekhez köti a Magyarországnak nyújtandó támogatását.

Többen úgy vélik, a kormány által kiszemelt elővigyázatossági hitelvonal feltételeinek ezután már nem felelünk meg, s a Gyurcsány-kormány által 2008 októberében felvett készenléti hitelkerethez hasonlót nyit ehelyett számunkra az IMF az EU-val közösen. Csakhogy ennek olyan komoly gazdaságpolitikai feltételei lennének, amelyet az Orbán-kormány önként nem vállalna.

Legalábbis tegnap Kósa Lajos Fidesz-alelnök hosszasan sorolta egy televíziós műsorban, hogy a kormány mi mindenből nem hajlandó tapodtat sem visszalépni. Költői túlzással csak az iskolatej dózisának a megfelezésében hagyna mozgásteret az IMF tárgyalódelegációjának. Ők mindenesetre ennél jóval nagyobb garanciákat fognak kérni, s az idő ezúttal nem a kormány kezére játszik.

A friss fejlemények hallatán több elemző is kedvezőnek tartaná, ha a 2012-es évet már az IMF védőhálójának birtokában kezdhetnénk meg, jóllehet csütörtökön a J. P. Morgan alapkezelőjének globális stratégája, Dan Morris szerint elég lett volna, ha a megállapodásra csak jövő év közepén ütik rá a pecsétet.

Az elemzők most már abban is konszenzusra jutottak, hogy a forint védelmében kamatemelésre kényszerül a Magyar Nemzeti Bank. Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője ennek a mértékét 1 százalékpontosra teszi, a csökkentés bejelentésének esedékességét  2-3 hónapon belülre várja. Az MNB monetáris tanácsa jövő kedden dönt az alapkamatról. Pár hete Simor András jegybankelnök azt hangoztatta, hogy a mai körülmények között a jegybank „kivár”, azaz csak az események részletes elemzése után dönt az alkalmazandó monetáris lépésekről.

A kormány mindenesetre értetlenül áll az események előtt, és a külföldi forintellenes spekulációt tartja felelősnek a helyzetért, s önkritikára nem pazarolja energiáját. Annál is inkább, mert álláspontja szerint a leminősítésnek semmilyen valós alapja sincs, hiszen a magyar gazdaság az utóbbi időkben kifejezetten kedvező irányba halad. Három százalék alatt marad a költségvetés hiánya jövőre is, ezt az Európai Bizottság is elismerte, a magyar GDP-növekedés meghaladja az unióét, és a munkanélküliség rohamos tempóban csökken – sorolta a kormány sikereit a közrádióban Giró-Szász András.

Ezek fényében a magyar kormány értetlenül áll a leminősítés híre előtt – tette hozzá. Egyszóval: a kormány a forint elleni spekulációs lépések sorába illeszkedőnek véli a Moody’s leminősítését, s ezt erősítette meg a nemzetgazdasági tárca is közleményében.

A forint sodrásba került, és történelmi mélypontra süllyedhet az euróval szemben
An illustration picture shows a 20000 Hungarian Forint banknote among 100 Euro banknotes in OTP bank in Budapest, November 23, 2011. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.