Elromlott a hangulat a tőzsdéken

A mínusz 351,97 pontos nyitás után tovább gyengült hétfőn délelőtt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

A BUX fél 12-kor órakor 17 521 ponton állt, ami a, pénteki záró értékéhez képest 549,75 pontos, 3,04 százalékos csökkenés, és 197,78 ponttal alacsonyabb a hétfői nyitásnál. A részvénypiac forgalma délelőtt 13,6 milliárd forint volt, a vezető részvények egyaránt gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol  2,59 százalékkal 13150 forintra csökkent, az OTP részvények ára 224 forinttal, 4,85 százalékkal 4 390 forintra esett vissza .A Magyar Telekom árfolyama 681 forintra gyengült. A Richter papírok árfolyama 480 forinttal, 1,33 százalékkal 35 720 forintra csökkentette értékét.

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek a kereskedés kezdetén elmondta: a 3-4 százalékos mínuszokkal záró ázsiai tőzsdék, illetve a szintén negatív tartományban tartózkodó amerikai határidős indexek mellett a vártnál rosszabb japán GDP-adatok is az értékpiaci csökkenés mellett szólnak.

Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője szerint a befektetőket elsősorban a magyar idő szerint délután fél háromkor nyilvánosságra kerülő amerikai feldolgozóipari mutatók befolyásolhatják markánsan. Hozzátette: a piaci hangulat jelentős elbizonytalanodásával járhat, ha a BUX hétfőn tartósan 17 500 pont alá süllyed, illetve a nap végén alatta zár.

Hétfőn csökkenéssel zárt a tokiói értéktőzsde a világ tőzsdéin  tapasztalható általános rossz hangulat közepette, miután az Egyesült  Államokban romlott a fogyasztói hangulat, s ez gyengítette a  fellendülésbe veterr bizalmat.

 

Amerikában kora reggel lefelé mutattak a határidős indexek, a  héten a befektetők több lakáspiaci adatból, illetve a termelői árak  alakulásából kaphatnak iránymutatást arra vonatkozóan, hol tart  az amerikai gazdaság. A Nasdaq 0,84 százalékos, a DJIA 0,86  százalékos, az S&P 0,92 százalékos esést jelzett hétfőn reggel.  Pénteken mindhárom mutató csökkenéssel végzett.

A gazdasági kilátások romlásának hatására az olaj is olcsóbb  lett: hétfőn kora reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj  hordónként 70,99 dollár volt, 94 centtel olcsóbb, mint péntek este.

Hétfőn reggel az euró 1,4131 dollár volt a londoni bankközi  piacon,  0,42 százalékkal gyengébb mint pénteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.