Mentőövre készülnek a német bankok

A Hypo Real Estate (HRE) személyében az első német kereskedelmi bank is bekéredzkedett a német kormány 500 milliárd eurós mentőcsomagjának védelme alá. A müncheni székhelyű ingatlanfinanszírozó közölte: átfogó segítségre, így tőkeinjekcióra is szüksége van, s ehhez kormányzati segítséget kér. A HRE most 15 milliárd eurós likviditási garanciát igényelt a Merkel-kormány összesen 500 milliárd eurós pénzpiaci stabilizációs alapjától.

A hónap elején a német pénzügyi tárca a Bundesbankkal, valamint több kereskedelmi bank konzorciumával karöltve 50 milliárd eurós, egyelőre még nem véglegesített hitelgaranciával támogatta meg a HRE-t, ezzel megóva a münchenieket az egész német bankrendszerre kiható csődtől. A Hypo Real Estate írországi leánybankja, a Depfa révén súlyosan elspekulálta magát a tengerentúli ingatlanjelzálog-piacon.

Peer Steinbrück (SPD) német pénzügyminiszter azzal számol, hogy más kereskedelmi bankok is kormányzati segítséget fognak kérni. Sajtóértesülések szerint a bankok feltehetőleg közösen, a pénteki tőzsdezárást követően jelentik be igényüket – ezzel is elkerülve, hogy bármelyiküket a börze „megbüntesse”. A kérelmezők között állítólag olyan nevek is felbukkannak majd, mint a Commerzbank-Dresdner Bank, a Postbank vagy a Deutsche Bank. Ez utóbbi első embere, Josef Ackermann először úgy nyilatkozott, szégyellné magát, ha állami segítséget kellene kérnie. Miután kijelentése rendkívül éles kormányzati bírálatokat váltott ki, Ackermann visszavonulót fújt, s most már mindenhol azt hajtogatja: támogatja a kormány banki mentőcsomagját.

A HRE a bajor tartományi bank, a BayernLB után a második német pénzintézet, amely igénybe veszi az állami mentőövet. Két másik tartományi, a WestLB és a HSH Nordbank is jelezte, hogy be fognak jelentkezni a pénzpiaci stabilizációs alapnál.

Közben nyilvánosságra került, hogy a nagykoalíciós kormány 25 milliárdos konjunktúra-csomaggal kívánja élénkíteni a németországi keresletet. A fogyasztói kedv növelésére két évre mentesítenék a gépjárműadó fizetése alól azokat, akik korszerű, alacsony mérgesgáz-kibocsátású gépkocsikat vásárolnak. A közlekedési beruházások mellett épület-korszerűsítési programokkal, állami iskolák és óvodák felújításával támogatnák meg az építőipart.

A német munkaerő-piacon a válságot egyelőre nem érezni. A legfrissebb adatok szerint Európa vezető gazdaságában az állástalanok száma októberben hosszú évek óta először hárommillió alá csökkent. Tavaly ilyenkor több mint 3,4 millió munkanélkülit tartottak nyilván a közel 82 millió lakosú országban.

Berlin

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.