Elosztogatják Orbánék a kormányzati tartalékot

A kormány leginkább a saját működését, illetve stadionépítéseket finanszíroz a tartalékból.

Rekordméreteket öltött az Orbán-kormány osztogatása: a kormány az elmúlt nyolc hónapban elköltötte a százmilliárd forintos kormányzati tartalék háromnegyedét, csak augusztusban 30 milliárd forintot, amire korábban nem volt példa - írja a Napi Gazdaság.

A lap sorra veszi, hogy mi mindenre adott ki pénzt a kabinet. Így jócskán jutott a különböző sportprogramok finanszírozására, de a legtöbb pénz a kormányzati feladatok ellátására ment el.

A kormány legutóbbi ülésén 200 millió forintot különített Nemzeti Kézilabda Akadémia támogatására ezzel a döntéssel a tartalékból csak az idén 17,5 milliárd forintot költöttek sportcélokra.

Ebből az összegből a legnagyobb pénz a FTC-stadion 6,9 milliárd forintos támogatása, de a kormány jónak látta 2,7 milliárd forinttal támogatni a Nemzeti sportközpont létrehozását, illetve 5,6 milliárd forintot megszavazott augusztusban sportegyesületek adósságkonszolidálására és "sportágfejlesztési" kiadásokra. Ezzel még nincs vége a költekezésnek, mivel Hende Csaba tegnap jelentette be, hogy a nyugat-magyarországi város is megkapja a maga 9,6 milliárdos stadionját.

A kormány az intézményrendszer működésére 36 milliárd forintot költött augusztus végéig. Ezen kiadások közé tartozik a kormányablakok kistafírozása, erre a célra 3,7 milliárdot kaptak. Hatmilliárd forintot különítettek el a tartalékból az E-útdíjjal kapcsolatos rendőrségi és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kiadásaira, de ide sorolható a BKV-BKK közlekedési cégek 7 milliárd forintos támogatása is. Ez utóbbira a kormány korábban kötelezettséget vállalt, ám a 2013-as költségvetésbe nem tervezték be.

A kisebb kiadások közül megemlíthető a Rákay Philip tv-intendáns ötletéből kinövő Itthon Vagy - Magyarország szeretlek őszi programkavalkád egymilliárdért, a miniszterelnök személyi-technikai védelmére elkülönített 852 millió forint vagy épp a Miniszterelnökség legutóbbi 520 milliós támogatása - amelynek indokát még a kormányhatározatban sem jelenítették meg.

Jóval kevesebb, 13,4 milliárd jutott oktatási-kulturális célokra: egymilliárdos támogatást egyedül a Magyar Művészeti Akadémia kapott a Pesti Vigadó működésére, de jutott 354 millió forint az tankönyvterjesztés állami monopolcégévé tett Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tőkeemelésére és 650 millió a Művészetek Palotája terven felüli támogatására.

Egyházi és gazdasági támogatásokra egyaránt 4-4 milliárd forint jutott: míg az előbbiben néhány templom felújításáról van szó, az utóbbi tételek közül kiemelhető a vörösiszap-katasztrófát okozó Mal Zrt. 1,5 milliárdos támogatása, vagy a Magyar Turizmus Zrt. 1,2 milliárdos támogatása, amely turisztikai marketingre ment még az év elején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.