Okostárgyak oldhatják meg az összes problémánkat

Minden az „okosságról” szól a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronic Show-n (CES), de végre az iparág nagy cégei feszegetnek olyan fontos dolgokat is, amiről eddig nem szívesen beszéltek. Ilyen például az iparági összefogás.

Most, hogy az okostelefon-robbanáson túl vagyunk, az iparág új aranybányája az Internet of Things (IoT), magyarul a „dolgok internete”, amely azt jelenti, hogy szinte minden szórakoztató- és háztartási elektronikai berendezés az internetre kapcsolódik és kommunikál egymással, legyen szó kazánról, tévéről, hűtőről, autóról vagy éppenséggel az iparban használatos berendezésekről.

Rovarintelligencia robottestben
Rovarintelligencia robottestben
Steve Marcus / Reuters

Az intelligens rendszerek és a gépek, valamint a szenzorok folyamatos kommunikációja egyrészt hatalmas növekedési lehetőséget jelent a gazdaságnak azáltal, hogy minden hatékonyabban működhet, másrészt az ötletek valóra váltásához, új vállalkozások elindításához fejlesztők kellenek. A jól csengő elképzelést minden évben újabb és újabb számokkal támasztja alá az iparág.

A kiállítást szervező Consumer Electronics Association elnöke, Gary Shapiro például annak a véleményének adott hangot, hogy a szenzorokkal felokosított készülékek 20–25 éven belül megoldják az emberiség legtöbb nagy problémáját, legyen szó akár a mezőgazdaságban gondot jelentő kártevőkről, egészségügyi gondokról vagy az ivóvízellátásról.

A technológia fejlődése persze kihívás is a gazdaságoknak, de az előnyök nagyobbak a hátrányoknál: a feleslegessé váló munkahelyek helyett korábban nem létező foglalkozások jönnek létre. Pusztán csak az a kérdés, hogy a társadalmak és az egyes emberek tudnak-e alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Eddig nem szívesen beszéltek a technológiai cégek arról, hogy a fejlesztések különféle irányokba tartanak, és ahhoz, hogy az ideából valóság legyen, szükség volna valamiféle egységesítésre.

A Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, BK Yoon azonban nyitó előadásában a nyílt megoldások alkalmazására és az iparágakon átívelő együttműködésre szólította fel a cégeket a lehetőségek kiaknázása érdekében. Ez persze azzal is jár, hogy bizonyos technológiai titkokat ezentúl a vállalatoknak meg kell osztaniuk egymással.

– A tárgyak internetében megvan az a potenciál, hogy alapjaiban átalakítsa társadalmunkat, gazdaságunkat és mindennapi életünket – mondta Yoon. – A mi feladatunk az, hogy valóra váltsuk ezt az ígéretet – tette hozzá, kiemelve, hogy az egész nem az internetre kapcsolt gépekről, hanem az azokat használó emberekről szól.

A Samsung vezetője bejelentette, hogy 2017-re a vállalat összes televíziója, öt éven belül pedig az összes Samsung készülék IoT-kompatibilis lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.