Orbánék kinyírták az inflációt

Egy százalék alá süllyedt októberben a hazai infláció, átlagosan 0,9 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel ezelőttinél. Ez negyvenéves mélypont.

Az inflációban novembertől jelennek meg az elsejétől élő újabb rezsicsökkentés hatásai, de teljes körűen először a decemberi számlákra fejtik ki jótékony hatásukat, azaz akkor várható a szakértők szerint az idei inflációs mélypont. Ehhez képest a mostani 0,9 százalékos adat bombameglepetést jelent az 1,4 százalék környéki fogyasztói árindexet előrejelző elemzők számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint a háztartási energiaárak, valamint a tartós fogyasztási cikkek, a járműüzemanyagok és a ruházkodási cikkek ára csökkent, ezzel szemben az élvezeti cikkek, így a szeszes italok és a dohányáruk drágultak. Szeptemberhez képest 0,3 százalékkal süllyedt az átlagos árszínvonal.

Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,8 százalék), ezen belül a víz-, a csatornadíj és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe.

A ruházati cikkekért átlagosan 1,4, az egyéb cikkekért 1,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 5,5 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,9 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért, a távfűtésért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet kiadni 2012. októberhez viszonyítva.

Nincs olyan másik tényező a fogyasztói kosárban, ami az enegiaárak 11,1 százalékos mérséklését ellensúlyozni tudná, lassan az üzemanyagárak is oda érkeznek, ahonnan már ismét felfelé veszik az irányt. Az idei élelmiszerár-robbanás elmaradása is kedvezően hat az inflációra, noha az elemzők körében csak sötét lóként emlegetett burgonyaárak azért okozhatnak meglepetést.

Ami az év egészét illeti, az infláció a tavalyi 5,7 százalék után két százalékra mérséklődhet, jövőre viszont emelkedni fog, egyrészt mert a rezsicsökkentések fokozatosan kiesnek a bázisból, másrészt mert a reálbér-emelkedés miatt a lakosságnál több elkölthető pénz marad, ami előbb vagy utóbb megjelenik a boltokban, és a kereslet növelésével az inflációt is feljebb hajtja.

Az inflációs adat viszont megágyaz az újabb kamatcsökkentéseknek, így a minimum 20 bázispontos vágás a jelenleg 3,40 százalékon álló rátából biztosra vehető, s ebben az Európai Központi Bank múlt heti kamatcsökkentése – félről negyedszázalékosra mérsékelték az eurórátát – is besegített. A háromszázalékos év végi kamatszintre lehet számítani, de ha bátrabb a monetáris tanács, akkor még ez alá is szoríthatja az alapkamatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.