Előbb a Sziget, csak aztán az pénzszórás

Azóta, hogy áprilisban – az Alkotmánybíróság által kikényszerítve – a jegybank és az alapítványai közzétették, ki mindenkinek és mire adtak különböző összegeket, attól volt hangos a sajtó, hogy az apanázsokból jutott bőven a jegybankelnök, Matolcsy György rokonságának üzleti köreinek is, a közbeszerzési hatóság pedig – igaz, nem túl nagy összegre – több szerződés után is bírságolta az alapítványokat. A jegybank felügyelőbizottsága (fb) azonban a jelek szerint nem tartja túl égetőnek, hogy ebben a kérdésben valami mellett letegye a garast – nehéz másként értelmezni azt az időhúzást, amely a vonatkozó fb-jelentést jellemzi.

Papcsák Ferenc havi bruttó 3,5 millió forint tiszteletdíjat vehet fel az fb-elnöki posztja után
Fotó: Mediaworks

Még június közepén tárgyalta azt a dokumentumot egy kivétellel kormánypárti, illetve kormányzati delegáltakból álló testület, amely az alapítványokkal kapcsolatos. Kétszer is érdeklődtünk nem sokkal az ülés után, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az anyagot – amelyet egyébként az egyetlen ellenzéki tag, a jobbikos Nyikos László meg sem szavazott, mert azt a legfontosabb kérdést nem is vizsgálta, hogy a több milliárdot elköltő alapítványok jogszerűen, helyesen tették-e azt. Csak azt tudtuk kicsikarni az fb elnökéből, a fideszes Papcsák Ferencből, hogy majd egy valamikori ülésen döntenek arról, hogy egyáltalán közzéteszik-e a dokumentumot.

És most egy fikarcnyival sem vagyunk beljebb: a minap újra ezt feszegettük, Papcsák pedig azt válaszolta: a testület a szeptemberi ülésén foglalkozik azzal, hogy döntsön arról, nyilvánosságra hozzák-e a jelentést. Vagyis jó esetben a dokumentum napirendre vétele után legkorábban három hónappal tudhatjuk meg azt, hogy mi van az anyagban – már ha közzéteszik.

A vontatott ügymenetet az teszi különösen pikánssá, hogy nemrég Papcsák Ferencről fotókat is készített a 444.hu. Az fb elnöke a Szigeten ütötte el az időt. Ahogy írta a portál nem egészen két hete, „Papcsák nem kerülte a figyelmet, sőt, kifejezetten szívesen állt be a képhez, utána meg is kérdezte, elég jó lett-e a fotó.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.