Elnapolta a kormány a döntést az alapélemiszerek áfájáról

A Gyulai húskombinát ügyében sem történt érdemi előrelépés a szerdai kormányülésen, a kormány egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tulajdonosként beszállna-e cégbe.

Érdemi döntések helyett retorikai fordulatokra futotta a kormánytól az alapélelmiszerek áfája vagy a Gyulai húskombinát kapcsán – derült ki a szerdai kormányülés utáni szóvivői tájékoztatón, melynek vendége Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt.

Korábban több szakmai szövetség, így a baromfi illetve sertéshústermelők illetve a tejágazat képviselői is azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy az alapélelmiszerek – a hús esetében a tőkehús - áfatartalmát 5 százalékra szállítsa le. A szövetségek azzal indokolták ezt a kérést, hogy az aszályos nyár miatt várhatóan komolyan megdrágulhatnak az élelmiszerek.

A kormányszóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor elmondta: a kormány foglalkozott a kérdéssel, ám érdemi döntést további hatástanulmányoktól teszi függővé. Bár a miniszter erre nem tért ki, ám a kormánynak most abban kell döntenie, hogy az áfacsökkenés mekkora forgalomnövekedést generál, azaz csökkenne-e illetve mennyivel az áfabevétel. (Igaz, a kormány számára az sem lebecsülendő szempont, hogy a drasztikus élelmiszerdrágulás komoly belpolitikai feszültségforrás lehet. Szakmai szereplők mindenesetre nem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy-két élelmiszerkategória kapcsán a kormány végül lazít az áfakulcson.

Annál is inkább, mivel az ellenzékben a Fidesz élesen kardoskodott az alapélelmiszerek áfájának a csökkentése mellett, ám a Bajnai-kormányzat elvetette az elképzelést, majd – hasonló feszültség enyhítés gyanánt – néhány alapvetőnek gondolt élelmiszerre 18 százalékos áfakulcsot állapított meg. (A kedvezéményes áfakört azóta is élesen kritizálják a szakmai szereplők, az „alapvető élelmiszer körének problémás meghatározása miatt, így például cukrászati alapanyagok is a 18 százalékos áfakörbe tartoznak.)

Szintén nem született érdemi döntés a nehéz helyzetbe jutott Gyulai Húskombinátról. Giró-Szász András kormányszóvivő csak annyit közölt, hogy kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervvé nyilvánították, ám hogy ez pontosan mit jelent és milyen előnnyel jár a cég számára, az nem derült ki a sajtótájékoztatón. Lapunknak arra a kérdésére, hogy az állam tulajdonosként beszállna-e a Gyulai Húskombinát megmentésébe Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úgy válaszolt: a mai napon nem hozott ilyen döntést a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.