Elmúltnyolcévezik az MNB

Matolcsyék ezúttal haragját az váltotta ki, hogy a szocialista Burány Sándor felhánytorgatta, hogy a jegybanki alapítványok százmilliókat lapátoltak ki az MNB-től. Aki Matolcsy Györgyöt támadja, az a jegybankot támadja, aki pedig a jegybankot támadja, az a országot gyengíti meg. Egyébként pedig elmúltnyolcév.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az MSZP az ország "pénzügyi stabilitását akarja veszélyeztetni, amikor a BREXIT után a Magyar Nemzeti Bankot támadja".

A jegybank pénteken közleményben reagált Burány Sándor csütörtöki kijelentésére. A szocialisták országgyűlési frakcióvezető-helyettese akkor azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa törvénytelenül működik, mivel abban a külsős tagok száma nem haladja meg a belső tagokét. Hozzátette, hogy a törvénytelenség miatt a testület minden döntése jogilag támadható, ami pénzügyi kockázatot jelent. Úgy fogalmazott, a jegybank nevében a "bank szót nyugodtan kicserélhetjük a bűnszövetkezet szóval", mivel az "több százmilliárd forintnyi közpénzt tol ki alapítványokba, alapítványokon keresztül haverok, rokonok zsebébe", és megerősítette, az MSZP ismételten azt követeli, hogy Matolcsy György távozzon a jegybank éléről.

Az MNB pénteki közleményében hangsúlyozta, az "MNB a jegybanktörvény által meghatározott tevékenységek ellátását tekinti elsődleges feladatának még akkor is, ha a szocialisták a stabilitás hiányában érdekeltek".

A monetáris tanács működése biztosított, a testület mindazon ügyekkel foglalkozik, amelyeket a jegybanktörvény a szervezet hatáskörébe sorolt, és amelyek ellátását a jogszabály szerint folyamatosan biztosítania kell - írták. Hozzátették, hogy a rendszeres - legalább havi egy - ülésezéshez szükséges, a jogszabály által előírt határozatképesség biztosított. A monetáris tanácsban külső és belső tag lemondására korábban is többször volt példa, e lemondások a testület működésében akkor sem okoztak fennakadásokat - jegyezték meg.

Felidézték, hogy a testület megüresedett helyének mielőbbi betöltése érdekében az MNB azonnal megtette a szükséges intézkedéseket: Matolcsy György jegybankelnök 2016. július 6-án levélben kereste meg az Országgyűlés elnökét, amelyben azt kérte, hogy a parlament soron kívül válassza meg a grémium új tagját.

"Burány Sándornak és pártjának a Magyar Nemzeti Bank támadása helyett sokkal inkább foglalkoznia kellene azzal a felelősséggel, amely a szocialista kormányokat terheli azért, mert irányításuk alatt államcsőd-közeli helyzetbe hozták hazánkat, elhibázott gazdaságpolitikájuk az államadósság drasztikus emelkedését eredményezte, az általuk kinevezett jegybanki vezetés pedig nem segített az így létrejött egyensúlytalanságok kezelésében" - írták. Megjegyezték azt is, hogy a jelenlegi vezetés ehhez képest valamennyi alapvető feladatának eleget tesz, ezért nem a jegybank elnökének, hanem a szocialisták frakcióvezető-helyettesének kellene megfontolnia a távozását.

Bártfai-Mager Andreát július 6-án nevezték ki postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak, aki ezért lemondott a monetáris tanácsában betöltött tagságáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.