Elmeszelte a bíróság az állami mobilt

Egyelőre nem lesz negyedik mobilszolgáltató, a bíróság ugyanis megsemmisítette az NMHH frekvenciatenderének végeredményét. Újra kell pályáztatni a frekvenciákat.

A bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH tavaly ősszel indult frekvenciaárverését lezáró végzést, evvel pedig lényegében elmeszelte az állami mobilcéget. A Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és az MVM konzorciumából létrejött MPVI Zrt. egyelőre tehát nem kezdheti el a szolgáltatást. A teljes tendert lezáró határozatot megsemmisítették, így újra kell pályáztatni a frekvenciákat, de alighanem a már piacon lévő mobilcégek is bukták azt a spektrumot, amit ebben az árverésben nyertek. A költségvetés így elveszített 31 milliárd forint bevételt, a lakosság pedig az országos 3G lefedettséget. Lehet, hogy újra kell pályáztatni mindent. 

A Dr. Mohay György vezette tanács az ítélet indokolásában kifejtette: az NMHH súlyos eljárási szabálytalanságokat követett el a frekvenciaárverés során. A legfontosabb szabálytalanság ugyanakkor az volt, hogy az eljárás indulásakor, és a jelentkezők nyilvántartásba vételekor az állami tulajdonú cégeket illetően kizáró ok állt fenn, azaz a médiahatóság nyilvántartásba sem vehette volna az árverésre jelentkező konzorciumot. 

Ami a nemzeti roamingot illeti, a bíróság ebben a kérdésben is helyt adott a szolgáltatók álláspontjának, miszerint a hatályos magyar jogszabályok szerint nem írhatták volna elő, hogy a meglévő szolgáltatóknak kötelező az újonnan induló mobilcég rendelkezésére bocsátani a hálózatukat. Pontosabban, nem úgy, ahogy ezt a frekvencia-árverés lebonyolítása során tették. Az árverés keretében ugyanis kisebb blokkokra is pályázhattak a meglévő mobilcégek, s ezért nem csak fizetniük kellett (összesen 31 milliárd forintot) az államnak, de vállalniuk kellett azt is, hogy az új mobilcég rendelkezésére bocsátják az infrastruktúrájukat. A bíróság ítélete szerint e kötelezettséget elő lehet írni, de ennek megvannak a törvényi feltételei, s a médiahatósaág eljárása ennek nem tett eleget.

Hogy pontosan mi lesz a döntés következménye, azt egyelőre nem tudni, pusztán annyi válik több, mint valószínűvé, hogy a közeli jövőben nem indul el az állami mobilcég. –Elemezzük a határozatot, és tulajdonosainkkal mérlegelni fogjuk a teendőket. A döntés következtében a szolgáltatók a mobilinternet piacára is átmenthetik azt a háromszereplős struktúrát, amelyben a hazai előfizetők európai összehasonlításban is magas díjakat fizetnek. Ha valaha is új szereplő lép a hazai piacra, feladata az idő múlásával egyre nehezebb lesz, s megmarad a magyar mobilpiac mozdulatlansága, amely az előfizetők érdekeivel ellentétes. Minél több idő telik el, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a hazai mobilpiac alapvetően továbbra is három főszereplőre épül majd. Ennek legnagyobb vesztesi az ügyfelek lesznek – mondta lapunknak Intődy Gábor, az MPVI Zrt. kommunikációs vezetője. Az egyetlen szóba jöhető lépés a rendkívüli jogorvoslat lehet, hiszen a ma született ítélet már az eljárás másodfokú szakasza, azaz ellene fellebbezésnek helye nincs. 

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz az állami vagyont képező frekvenciák sorsa. Az NMHH dönthet az eredeti állapot helyreállítása mellett, de mivel csak az eljárást lezáró határozatot semmisítették meg, elvileg arra is van lehetőség, hogy a jelentkezők és a nyilvántartásba vett ajánlatok alapján új határozatot hoz a hatóság. Ebben az esetben azonban nem hozhatja ki nyertesnek az állami konzorciumot. A mostani döntés eredményeképp ugyanakkor nem használhatják az elnyert frekvenciáikat a mobilcégek sem, amivel egy jó ideig még a közelébe sem tudnak érni az országos szélessávú lefedettségnek.

Ez a Vodafone-nak a legfájóbb, hiszen ők az elnyert spektrumokkal elérték a 99 százalékos lefedettséget, most pedig le kell kapcsolniuk az újonnan bekapcsolt területeket. Ha az NMHH az eredeti állapot helyreállítása mellett dönt, az fájó tétel a büdzsének is: ebben az esetben a három szolgáltatónak visszajár a frekvenciáért fizetett 31 milliárd. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.