Élmény bringásoknak

A kerékpáros közlekedésben az elmúlt évek mennyiségi fejlesztéseit követően főként minőségi fejlesztések várhatók a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban.

Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a Bringázni Élmény! kerékpáros fejlesztési program konferenciáján hozzátette: a kerékpáros közlekedés mára szinte önálló közlekedési alágazatnak tekinthető.

Szükségesnek nevezte a több mint négyezer kilométer hosszúságú magyarországi kerékpárutak összekapcsolását, megteremtve ezzel a szabadidős és hivatásforgalmi (munkába, iskolába járás) kerékpározás feltételeit. A kiépült hálózatok karbantartásához pedig elengedhetetlennek tartotta a társadalmi szemléletformálást is.

Berencsi Miklós, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) osztályvezetője elmondta: 2020-ra teljesen elkészülhet a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút, megújulhat a Balaton körüli útvonal is, amelyen a tervek szerint kiépülnek a hiányzó szakaszok, szélesebbé, valamint az elhasználódott burkolatok cserélésével biztonságosabbá válik a bringakörút.

Hasonló fejlesztések várhatók a Németországon és Ausztrián átívelő EuroVelo 6-os európai kerékpáros túraútvonalon is, azaz a Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszt átfogóan, a Duna mindkét partján korszerűsítik majd.

Hozzátette: az idén kapott 768 millió forintos uniós forrásból a projektek engedélyezéséhez és kivitelezéséhez szükséges megvalósíthatósági és döntés-előkészítő tanulmányok elkészültek, a következő hét évre tervezett fejlesztésekhez mintegy 90 milliárd forintra lenne szükség, túlnyomórészt szintén uniós forrásból.

A KKK osztályvezetője arról is beszámolt, hogy javaslatot tesznek a kerékpározással kapcsolatok feladatok koordinációját ellátó központi szervezetre, kidolgozzák a hosszú távon működő kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.