Elment az euró atyja

Nyolcvanhetedik életévében elhunyt Lámfalussy Sándor bankár, akit az euró atyjaként tisztelt a közgazdász-társadalom.

A Belgiumban élő, határainkon túl Alexandre Lamfalussyként ismert pénzügyi szaktekintély három héttel ezelőtt ünnepelhette nyolcvanhatodik születésnapját. Elkötelezett européerként minden tudásával azon fáradozott, hogy előmozdítsa az európai egység ügyét. 1949-ben 19 évesen kellően bátor volt ahhoz, hogy illegálisan kivándoroljon az országból, és élete kockáztatása árán is elmeneküljön a szívet és elmét meggyötrő kommunista uralom elől. Több évtizeddel később pedig az elsők között volt, aki bizalmatlanná vált a piacokkal szemben, és spekulatív buborékok kialakulására figyelmeztetett, s szorgalmazta a pénzügyi rendszerek hatékonyabb szabályozását.

Lámfalussy Kapuváron született, apja az Esterházy-hitbizomány erdőmérnöke volt. Iskoláit Sopronban, a bencéseknél végezte, érettségi után, 1947-ben a budapesti Műegyetem közgazdaság-tudományi karára iratkozott be. Rá két évvel egy bőrönddel a kezében és pár dollárral a zsebében érkezett Belgiumba. Az Oxfordi Egyetemen szerzett közgazdaságtani doktori fokozatot, majd a Leuveni Katolikus Egyetemen és az amerikai Yale Egyetemen oktatott. 1955-ben csatlakozott az egyik legnagyobb belga bank, a Banque de Bruxelles csapatához, 1975-ben a bank vezére lett.

Fotó: Vémi Zoltán / Népszabadság

Részt vett az Európai Gazdasági és Monetáris Unió alapjait kidolgozó Delors-bizottság munkájában, és 1994–1997 között az Európai Monetáris Intézet első elnöke volt. Ő nyújtotta át a nyomdának az euró első bankjegyterveit – írják róla Az Euró Bölcse című kötetben. Meghatározó szerepet játszott az Európai Központi Bank megalapításában. 2000-ben az Európai Tanács felkérte, hogy a „Bölcsek Tanácsának” elnökeként tegyen javaslatokat az európai pénzügyi szabályozással összefüggő döntéshozatali mechanizmus egyszerűsítésére és hatékonyabbá tételére. A testület javaslatait 2003-ban fogadták el, segítségükkel sikerült némi rendet teremteni az addigi kaotikus szabályozási környezetben.

Munkásságát mindenhol elismerték. A belga királytól 1993-ban bárói címet kapott, 1999-ben a francia becsületrend parancsnoki fokozatát vehette át. Díszdoktor volt a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Az Orbán-kormány első ciklusában a miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének elnöke volt. A Sólyom László államfő által a magyarországi oktatás fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére létrehozott Bölcsek Tanácsának is a tagja volt. A Magyar Nemzeti Bank a tiszteletére rendezi meg 2014 óta a Lámfalussy-konferenciát, ahol átadja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó jegybankároknak a Lámfalussy-díjat.

Szenvedélye a Szahara és a vitorlázás volt, svájci származású fotóriporter feleségével négy gyermeket neveltek fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.