Elmaradt az áfáváltozás miatt roham az üzletekben

Nem, vagy csak alig nőtt az üzletekben a forgalom az ilyenkor szokásoshoz képest a július elsejei áfaemelés előtt. Akik otthon maradtak biztos tudták, hogy ármelést fokozatosan vezetik be.

Az általános forgalmi adó (áfa) általános kulcsa július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedik, ez alól  kivételt képeznek a tej és a tejtermékek, az ízesített tej, a  gabona, a liszt, a keményítő, vagy tej felhasználásával készült  termékek, továbbá a távhőszolgáltatás, ezek esetében az adókulcs 18  százalék lesz.

A Tesco áruházaiban az ilyenkor szokásosnál valamivel nagyobb  volt a forgalma a napi fogyasztási és a műszaki cikkeknek,  emelkedett a ruházati termékek iránti kereslet is - mondta Hackl  Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek. Hozzátette  azonban: ezeknél a termékeknél sem lehet egyértelműen megállapítani,  hogy a növekedés az áfaváltozás miatt következett be. Úgy vélte,  hogy az áfaemelést megelőzően várt forgalomnövekedést valamennyire  kompenzálta, hogy a hó végén jellemzően kevesebbet költenek  vásárlásra az emberek.

A CBA üzletekben nem tapasztaltak különösebb vásárlói rohamot az  áfaváltozás előtt. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője  elmondta, hogy az áfaemelés előtti napok forgaloma nem érte el az  ünnepek előtti mértéket. Szerinte a hónap végén már nincs tartalékuk  az embereknek.

A CBA kommunikációs vezetője szerint még korai lenne megmondani  az áfaemelés utáni várható forgalmat. Abban bíznak, hogy miután a  CBA-nál csökken például a tej- és tejtermékek, a pékáruk ára, ezért  az üzletek forgalma nem fog visszaesni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára  szerint sem volt nagy vásárlói roham az áfaemelés előtt, csak  egy-egy üzletből érkezett jelzés kisebb forgalomnövekedésről. Az  áfaemelés, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb meg fog jelenni a  fogyasztói árakban - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.