Elmaradt a Zsolnay tőkeemelése

Nem hajtotta végre határidőre a vállalt tőkeemelést a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kisebbségi tulajdonosa.

Nem hajtotta végre határidőre a vállalt félmilliárd forintos tőkeemelést a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben az M-B Kft., a nagy múltú gyár kisebbségi tulajdonosa - adta hírül a Pécsi Újság hírportál és az Új Dunántúli Napló szerdán. A Zsolnay többségi tulajdonosa egyelőre nem válaszolt arra, hogy miért nem.

A Pécsi Újság emlékeztetett arra, hogy az M-B Kft.-t tavaly májusban vásárolta meg a KÖZGÉP Zrt. Jászai Gellérttől és azt ígérte, 2011 végéig tőkét emel, s ezzel is versenyképesebbé teszi a gyárat a nemzetközi piacon. A KÖZGÉP azt ígérte, növeli a dísztárgy-megrendeléseket, valamint építőipari és magasépítési projektekkel látja el a gyárat a gyártókapacitás ideális kihasználása érdekében.

A Pécsi Újság szerint mivel a tőkeinjekció még nem történt meg, s ha sor is kerül rá egyáltalán, kérdéses, mikorra valósulhatnak meg a kisebbségi tulajdonos "nagyratörő álmai". A társaság azzal fordult a városvezetéshez, hogy a szerződéses passzusokat magára nézve kötelezőnek tartva kéri, kapjon pótlólagos lehetőséget a tőkejuttatásra vonatkozó teljesítési határidőben - mondta a lapnak Lovász István, Pécs jegyzője. Hozzátette: úgy tudja, a felek között még nincs megállapodás a póthatáridő tekintetében, de az összeg volumenének ismeretében nagyságrendileg három-hat hónapra lehet szükség.

A város egyelőre nem tervez jogi lépéseket az ügyben. Hivatalos döntés ugyanis még nem született, a közgyűlés eddig nem tárgyalta a kontraktust, jelenleg az egyeztetési folyamat zajlik a felek között.

A Pécsi Újság az ügyben megkereste a társaságot és a Zsolnay többségi tulajdonosát, a Pécs Holding Zrt.-t is, ám egyelőre nem kapott választ kérdéseire. Az Új Dunántúli Napló szerdai számában azt írta, hogy a KÖZGÉP főként hitelből szeretett volna tőkét emelni a Zsolnayban, de első körben nem kapta meg az igényelt összeget. A  megyei napilap úgy értesült: a kölcsön megszerzésére végül jó esélye kínálkozott a vállalatnak, de azt egyelőre nem vette fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.