Elmaradt az áramfogyasztási rekord

Idén már júniusban tetőzhetett a nyári áramfogyasztás. Az óriási klímaeladások ellenére és a várakozásokkal ellentétben a tavalyi nyári, illetve az idei téli csúcs alatt.

Már júniusban megdőlhetett az ez év nyári fogyasztási csúcs, mégpedig a klímaberendezésekért folytatott nyár eleji állítólagos roham ellenére a tavalyinál alacsonyabb szinten - tudtuk meg a hazai áramrendszer egyensúlyát fenntartó Mavirnál. A hazai villamosenergia-rendszer nyári terhelési értéke eddig 2016. június 24-én, pénteken, 13 óra körül a mintegy negyed órán át mért 6366 megawattos (MW) értékkel tetőzött - közölte lapunkkal az állami MVM tulajdonában lévő társaság.

Ez 28,3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett következett be. Meglátásuk szerint, ha július első két hete nem hoz egybefüggő kánikulát, ez a rekord a nyáron már nem dől meg. Július közepe ugyanis már a szabadságolások időszaka. A júniusi érték 91 MW-tal elmarad a 2015-ben mért 6457 MW-s nyári napi csúcsától. Adataink szerint ez volt minden idők legmagasabb nyári fogyasztása. A nyári csúcs az elmúlt 16 év során a mostanival együtt hat alkalommal esett június végére: a rekord a legtöbbször júliusban dől meg.

A hőségben a felhasználók fokozott terhelésnek teszik ki a villamosenergia-rendszert, de a Mavir hálózata a gondos tervezés és felügyelet révén teljes mértékben rendelkezésre áll. Hogy a hőség nem okozott és várhatóan nem is okoz semminemű ellátási problémát, abban sokat segít a térség többi rendszerirányítójával való szoros együttműködés.

Magyarországon hagyományosan telente tetőzik az áramfogyasztás. Ugyanakkor a nyári érték 2008-ig rohamléptekkel közelítette a télit. Ennek fő okát a szakértők elsősorban a klímaberendezések elterjedésében jelölték meg. Igaz, a válság óta a nyári fogyasztás emelkedési üteme jelentősen lecsökkent. Mivel a nyári csúcs tavaly már csak hajszállal maradt el a télitől, illetve idén nyár elején a kereskedők a klímaberendezésekért folytatott vásárlói rohamról számoltak be, bízvást lehetett új rekordra számítani. Ám ez továbbra is várat magára.

Kérdésünkre a Mavirnál leszögezték: a klímaberendezések tömeges üzembe állításáról szóló nyár eleji hírek hatására se volt szükség különleges intézkedések foganatosítására. Szakértők szerint Magyarországon több erőmű, sőt az MVM kifejezett erre a célra épített egységei is csak arra várnak, hogy csúcsfogyasztás idején üzembe álljanak. Egyes áramtermelőknek a Mavir eme készültségért külön fizet. Ugyanakkor, mivel a térségben jellemzően az országhatárokon kívül olcsóbb az áram, a hálózatok nagyfokú együttműködése folytán a hazai klímaroham miatt alighanem inkább lengyel, cseh, vagy ukrán szénbányászoknak kell túlórázniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.